Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastoralni djelatnici iz Kanade i SAD-a na susretu u Torontu

Toronto (IKA )

Godišnji skup hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država održan je od 8. do 10. listopada u Hrvatskoj katoličkoj župi Naše Gospe, Kraljice Hrvata u Torontu. Na skupu je sudjelovalo više od tridesetero svećenika i redovnica zajedno s gostima iz Domovine: rektorom Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željkom Tanjićem, nacionalnim ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju HKS-a prof. dr. Jerkom Valkovićem i studentskim kapelanom Odilonom Singbom.

Susret je počeo molitvom Večernje koju je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Kanadu mons. Ivan Vukšić. Pozdrave su uputili domaćin župnik Hrvatske katoličke župe u Torontu dr. Mladen Horvat i delegat Hrvatske inozemne pastve za Sjedinjene Američke Države fra Nikola Pašalić. Uvodno predavanje o aktualnostima iz Hrvatske inozemne pastve održao je ravnatelj Markić. Okupljene je upoznao s personalnom stanjem i promjenama te uputio na neke protekle događaje, kao i aktualne i buduće izazove.
Misno slavlje prvoga dana susreta predvodio je dr. Tanjić, pozvavši sudionike na molitvu u prigodi Dana neovisnosti Republike Hrvatske, ali i prigodom kanadskoga Dana zahvalnosti, koji je slavljen dan ranije. Propovijedao je ravnatelj Markić, osvrnuvši se na biblijska čitanja te pozvavši okupljene da ostanu na tragu Evanđelja bez “aditiva”, koje bi to Evanđelje omekšalo ili pak ukrutilo. Pozvao je i na traganje za rješenjima u Isusovu stilu, koja nikoga ne isključuju već drže nebo otvorenim za sve.
Drugoga dana susreta održana su tri predavanja. Rektor Tanjić predstavio je djelovanje i poslanje Sveučilišta. Vlč. Singbo govorio je o znanstveno-tehnološkom napretku kao novom izazovu za teološko-pastoralno djelovanje, o čemu piše i doktorat na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik Odjela za komunikologiju na HKS-u dr. Valković izlagao je o odnosu Crkve i svijeta medija.
Dan je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio pomoćni biskup Toronta Robert Casun, koji s očeve strane ima hrvatske korijene.

Posljednjeg dana skupa predavanje je održao župnik dr. Horvat, a kao profesor Svetoga pisma na Bogosloviji u Londonu govorio je i o prvom Psalmu. Potom su delegati Hrvatske inozemne pastve za Kanadu i SAD mons. Ivan Vukšić i fra Nikola Pašalić moderirali završnu raspravu u kojoj je bilo riječi o zajedničkim projektima hrvatskih župa i misija, kao što je MladiFest koji je ove godine održan u HKŽ Hrvatskih mučenika u Mississaugi, a sljedeći će biti u Montrealu. O tome je govorio fra Tomislav Pek, koordinator sjevernoameričkoga MladiFesta.
Sudionici skupa poslijepodne su proveli u razgledanju Toronta, posjetivši katedralu Sv. Mihaela i druge znamenitosti grada. Susret je završio euharistijskim slavljem koje je predvodio dr. Valković, i druženjem svih sudionika sa župljanima uz prigodni domjenak i pjesmu.