Budi dio naše mreže
Izbornik

Patrijarh Pizzaballa primio Claudea Grbešu u Jeruzalemu

Jeruzalem (IKA)

Latinski jeruzalemski patrijarh mons. Pierbattista Pizzaballa primio je, u četvrtak 22. lipnja 2023. u Jeruzalemu, magistralnog delegata Papinskog viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog za Hrvatsku Claudea Grbešu, zajedno sa suprugom Adrianom rođ. Ostojić i njihovo troje djece Matildom, Jeronimom i Karlom, tijekom obiteljskog hodočašća u Svetu Zemlju u povodu proslave 25. obljetnice sklapanja braka.

Na početku razgovora u sjedištu patrijarhata, mons. Pizzaballa prisjetio se nedavnog susreta prilikom posjete gradu Splitu, gdje je u okviru proslave Dana Sveučilišta u Splitu, u dvorani Katoličkog bogoslovnog fakulteta, 14. lipnja, održao predavanje „Uloga Katoličke Crkve u Svetoj Zemlji“. Uz magistralnog delegata predavanju su nazočili i drugi vitezovi s područja Splita, Miro Radalj i fra Miroslav Modrić, zajedno s kandidatima za viteza.

Magistralni delegat Grbeša izvijestio je mons. Pizzaballu o aktivnostima Magistralne delegacije reda u Hrvatskoj u kojima je naglasak stavljen na duhovnu formaciju i produbljivanje vjere, što je patrijarh pozdravio. Grbeša je napomenuo da Hrvatska magistralna delegacija, osim financijske pomoći kršćanima u Svetoj Zemlji, radi i na promicanju povijesnih veza između Hrvatske i Svete Zemlje, koje su jako bogate, ali, nažalost, nedovoljno poznate. Osobito velik doprinos dali su hrvatski franjevci, koji su djelovali u Svetoj Zemlji. U tom pogledu Hrvatska magistralna delegacija i Župa sv. Jeronima u Pučišćima na Braču, 29. rujna 2023. planiraju otkriti spomen-ploču na rodnoj kući fra Jeronima Mihaića (1873. – 1960.), u povodu 150. obljetnice njegova rođenja.

Patrijarh Pizzaballa naglasio je važnost tog projekta, jer je kao franjevac i bivši kustos Kustodije Svete Zemlje, dobar poznavatelj baštine koju je u nasljeđe kustodiji ostavio franjevački brat Mihaić, koji je posvetio život brizi i skrbi svetim mjestima u Svetoj Zemlji.

Zahvaljujući prijateljstvima koja je fra Jeronim stekao s beduinima i s emirom Jordanije, kasnijim kraljem Abdalahom, brdo Nebo, s kojeg je Mojsije prije smrti promatrao Obećanu Zemlju, 1932. godine prešlo je u trajni posjed franjevačke kustodije. Njegovim zaslugama kustodija je također ušla u posjed prostora na mjestu Isusova krštenja (1932.), uz samu rijeku Jordan, te ruševina u neposrednoj blizini dvorane Posljednje večere, na Sionu u Jeruzalemu (1936.), koja je zajedno sa samostanom franjevcima oteta još 1551. godine.

U razgovoru je spomenuto i predstojeće Oviteženje/Investitura novih hrvatskih vitezova i dama Reda Svetoga groba jeruzalemskog, koje biti održano 16. rujna 2023. u bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Dan prije, 15. rujna, prethodit će obred bdjenja uz opremu u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu kod Krapine.

Nadbiskup Pizzaballa, koji je također veliki prior Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog, delegirao je za predstavnika patrijarhata u navedenim obredima patrijarhalnog vikara i pomoćnog biskupa mons. Williama Shomalija. Na kraju razgovora, mons. Pizzaballa udijelio je blagoslov bračnom paru Grbeša pozvavši ih da zajedno sa svojom djecom izmole molitvu „Oče naš“, koju je započeo na hrvatskom jeziku.

Supružnici Grbeša obnovili su, 23. lipnja, u „križarskoj“ kapeli u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu bračnu privolu koju su izrekli jedno drugomu na dan njihova vjenčanja u samostanskoj crkvi Gospe Visovačke na otočiću Visovcu. Obred i misu predvodio je župni vikar i ravnatelj dječjeg doma u Betlehemu te član Uprave Kustodije Svete Zemlje fra Sandro Tomašević.