Budi dio naše mreže
Izbornik

Pedesetnica proslavljena u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice

Križevci (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je svečanu arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustog na Duhove, 28. svibnja, u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice.

Na liturgiji, koju je pjevao Zbor križevačke katedrale pod ravnanjem Martina Pleše, sudjelovali su brojni vjernici, među kojima su bili i hodočasnici Ukrajinci iz Slovenije koji su s dva autobusa pristigli iz Ljubljane, Celja, Novog Mesta i drugih gradova te skupina djece iz više pjevačkih ansambala iz Lavova u Ukrajini.

Vladika Stipić je u homiliji na hrvatskom i ukrajinskom jeziku rekao: „Prema Novome zavjetu, zadaća je Duha učiniti prisutnim djelo Isusa Krista, učiniti ga univerzalnim i ostvariti ga u pojedinačnim ljudima. Duh otvara zatvorene situacije i razgoni strah, omogućava prekoračivanje granica i stvara komunikaciju, stvara novo zajedništvo“, kazao je. On nije u prvome redu moć izvanrednog,  nego snaga da se ono svagdašnje čini na izvanredan način.

„Sveto pismo opisuje djelovanje i bît Duha Svetoga mnogim slikama (dah, zrak, vjetar, voda života, ognjeni jezici, pomast, pomazanje, pečat, mir, dar, ljubav itd.), a različite slike mogu voditi do različitih teoloških shvaćanja. Upravo je to bio slučaj kod različitih crkvenih Otaca na Istoku i Zapadu. Papa Benedikt XVI. je rekao: ‘Uvijek se iznova događaju novi izljevi Duha Svetoga, koji uvijek obnavljaju i oživljuju strukture Crkve. Ali gotovo nikada ta obnova nije sasvim imuna na trpljenje i trenja’ –  jer Duh Sveti često remeti i ruši svako ljudsko umovanje i planiranje”, naglasio je vladika Stipić.

Na kraju je sve vjernike pozvao da budu suradnici Svetoga Duha. „Draga braćo i sestre, molimo nebeskoga Oca da nam pošalje Duha svetoga koji će obnoviti svakoga od nas i koji će posvetiti svako naše djelo i nastojanje. Bože, daj nam poniznoasti da shvatimo da sve što radimo ima smisla samo ako radimo iz ljubavi prema tebi i ostat će trajno samo ako sve što činimo bude posvećeno tvojim Božanskim duhom.“

Na poseban način biskup Stipić se dotaknuo i pitanja rata i mira u Ukrajini. „Molimo se braćo i sestre da Bog pošalje Svog Duha na svjetske vladare da zaustave ratove u svijetu, osobito u bliskoj nam Ukrajini. Molimo se da Duh Sveti obnovi cjelokupnu ljudsku civilizaciju da čovjek ponovno počne voljeti i poštivati ljudski život osobito kod još nerođene djece i kod starih i nemoćnih ljudi. Duhovi ili  Pedesetnica su konačni poraz staroga i nastanak novoga svijeta“, rekao je vladika.

Na kraju je vladika Stipić zahvalio svima i posebno pozdravio hodočasnike, djecu iz Ukrajine iz Lavova, članove glazbene grupe Ilkiv i ansambl „Panička“ iz grkokatoličke župe Rođenja Presvete Bogorodice iz Lavova te sve hodočasnike iz Slovenije, osobito Ukrajince iz grkokatoličkih župa u Sloveniji.

Djeca iz Ukrajine sa svojim voditeljima darovala su vladiki veliku drvenu maketu jedrenjaka koju je izradio jedan ukrajinski branitelj.

Poslije liturgije hodočasnici i djeca iz Ukrajine su se zajedno okupili oko bratskog stola. U popodnevnim satima djeca iz Ukrajine izvela su glazbeno-scenski program u dvorani Mariapolija Faro.

Predvečer, kako je to običaj u bizantskom obredu, slavljena je svečana duhovska Večernja na kojoj se mole molitve Duhu Svetom klečeći.

Sutradan, u ponedjeljak, 29. svibnja, kada grkokatolička Crkva slavi Presvetu Trojicu, slavi  se naslovni blagdan i Dan katedrale svečanom liturgijom u 19 sati koju će služiti vladika Stipić, a na kojoj će propovijedati porečki i pulski biskup Ivan Štironja.