Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u Šibeniku

Šibenik (IKA)

Misno slavlje s obredom pepeljanja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 26. veljače u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić, a koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U homiliji biskup Rogić predstavio je svoju ovogodišnju korizmenu poruku vjernicima Šibenske biskupije. Korizmeni poziv „Pomirite se s Bogom!” od nas traži preispitivanje i akciju, zauzetost, želju za promjenama koje po korizmenim odlukama učvršćuju našu volju i duh.

„Odgovor na Božju ljubav i zahvalnost za primljena dobročinstva, spremnost na žrtvu i odricanje pomažu nam otvoriti oči da bolje vidimo gdje mi možemo postati glasnici te Božje dobrote i ljubavi. Vidjeti potrebne kojima naša pomoć postaje vidljivi znak da je i njih Bog pohodio, da nisu zaboravljeni”, poručio je biskup Rogić.

Biskup je dodao da si na početku korizme moramo dati odgovor na pitanja: „Želim li postati bolji? Želim li se obratiti, odbaciti grijeh koji me ranjava?“.

„Bez te svijesti i želje, bez odluka kojima ćemo vježbati svoju volju, bez konkretnih zahvata na svojoj duši i svom načinu života, korizma nam može ostati besplodna. Probudimo zato u sebi želju: biti bolji čovjek, vjernik, otac, majka, sin, kći. Želim, hoću i mogu. Na to me zove i potiče Božja ljubav, Kristova žrtva. Stoga neka nam ove korizme ne bude teško moliti, činiti pokoru, odreći se neke stvari kako bismo i mi iskazali ljubav drugima, a posebno onima koji su potrebniji od nas. Neka ova korizma bude – ne samo odricanje od ovoga ili onoga – istinsko vježbanje dobrote, velikodušnosti, svladavanja. Neka nam Božja ljubav bude motivacija, poticaj da učinimo svijet boljim, uvijek mijenjajući najprije sebe same, pomireni s Bogom svakoga dana”, kazao je, između ostalog, biskup Rogić.

Prije misnoga slavlja članovi molitvene zajednice Predragocjene Krvi Kristove molili su krunicu Krvi Kristovoj. Misa je  završila pjevanim Povečerjem koje se pjevalo tradicionalnim šibenskim napjevom.