Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u Srijemskoj Mitrovici

Srijemska Mitrovica (IKA)

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, 2. ožujka u katedrali u Srijemskoj Mitrovici prijepodnevno euharistijsko slavlje predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalinaa suslavio je vlč. Ivica Zrno, župnik iz Laćarka.

U homiliji biskup Svalina je govorio o korizmi kao intenzivnom vremenu obnove na aktualan način, onako kako to zahtijeva povijesni trenutak. To su dani „milosni“, dani obraćenja, mijenjanja na bolje, dani obnove. Prihvatimo to vrijeme kao ponudu Božje naklonosti. Uđimo u tu budućnost spremni da Boga pozornije slušamo, da ga u Otajstvu predanije primamo i da ga u potrebnoj braći otkrivamo i štujemo, potaknuo je mons. Svalina.

Kad nas Crkva danas poziva na obred pepeljenja, ona to čini iz uvjerenja da je i sama postavljena u službu pepelu i prahu, dapače da je i sama pepeo i prah. Pred vječnim, svemogućim Bogom što je svijet nego zrno prašine što lebdi svemirom, putem gdje sebi ništa ne može pomoći. A čovječanstvo je na svijetu toliko maleno da bi se, ako postoje, druga razumna bića mučila da nas uopće uoče. Crkva, kao dio Isusovog zbora još je manje zamjetljiva. I ona je pepeo i prah. Pred tim razmišljanjem nije teško stati i posuti se pepelom te priznati stvarnost kakva jest. No priznavanje stvarnosti otvara nove horizonte, one religiozne i vjerničke: kada znamo da smo pepeo i prah, onda znamo i obratiti se Bogu da nas dahom svoga života pokrene i digne kao što je početno učinio s Adamom. To uvjerenje nam je poziv na otvaranje pred Bogom, a opomena da se ne zatvorimo u sebe, jer ćemo u tom slučaju vjekovima ostati samo pepeo i prah, rekao je srijemski biskup koadjutor.

Uvjerenje o ovisnosti o Bogu, i to Bogu koji je Otac, pomaže nama vjernicima u određivanju našega ponašanja pred samima sobom i pred drugima. To nam je poziv na skromnost i poniznost, bratsko pomaganje i ljubav prema svima. Svi smo potrebni jedan drugome, svi maleni, svi djeca istoga Oca, svi kao udovi jednoga tijela, pozvani pomoći i služiti drugima. Gdje je tu mjesto oholosti i nadimanju, gdje su tu kraljevi i tirani, gdje su tu oholice ovoga svijeta i gospodari ljudskih života i njihovih sudbina? Evo kako vjera u Boga i u osobnu bijedu, evo kako uvjerenje da smo pepeo i prah doprinosi očovječenju naših međuljudskih odnosa, primijetio je mons. Svalina.

Danas, dok svjedočimo teškim ratnim zbivanjima u Ukrajini, pozivam vas da ovaj dan i početak korizme bude dan posta i molitve s nakanom za što skoriji prestanak ratnog stanja u toj zemlji, te da se mir vrati u sve domove i obitelji, poručio je mons. Svalina.

Slijedeći liturgijski obred Čiste srijede, nakon homilije uslijedio je blagoslov pepela, te obred pepeljenja vjernika.

Večernje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Eduard Španović, srijemskomitrovački župnik, u zajedništvu s vlč. Tomislavom Lasićem, kancelarom Srijemske biskupije. U homiliji, mons. Španović podsjetio je vjernike na vrijednost svetog korizmenog vremena koje započinje na Čistu srijedu i potaknuo ih na plodonosnu korizmu koja će biti obilježena kršćanskim odricanjem. Također ih je pozvao da njihovo odricanje ima za nakanu prestanak ratnih sukoba u Ukrajini.