Budi dio naše mreže
Izbornik

Pepelnica u Vojnom ordinarijatu

Zagreb (IKA)

Na Čistu srijedu, 14. veljače u kapeli Vojnog ordinarijata misom i obredom pepeljenja djelatnici ordinarijata i drugi vjernici započeli su svoj korizmeni hod, objavljeno je na stranici Vojnoga ordinarijata.

Misu i obred pepeljenja predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom.

Biskup Bogdan je u propovijedi potaknuo vjernike da se u korizmenom vremenu vrate istini o sebi – „svijesti o tome tko smo i odakle smo“, i da se vrate Bogu, „našem Stvoritelju“. „Upravo nas pepeo u obredu pepeljenja vraća temeljnoj istini života: da smo samo prah, od zemlje smo sazdani i djelo smo ruku Njegovih. Trebamo Boga koji je život. Mi postojimo jer nam je On udahnuo dah života“, protumačio je.

„Korizma je stoga vrijeme da se podsjetimo tko je Stvoritelj i tko je stvorenje, da naviještamo da je samo Bog Gospodin, da se ogolimo od tvrdnje da smo sami sebi dovoljni i od želje da sebe stavimo u središte“, naglasio je biskup i istaknuo „da smo na tom putu povratka istini o sebi, povratka Bogu i drugima pozvani slijediti put milostinje, molitve i posta. To nije ništa novo. To su metode koje nam je dao Gospodin Isus Krist. Ipak, važno je istaknuti da to nisu vanjski obredi, već geste koje moraju izražavati obnovu srca.“

„Braćo i sestre, ne rasipajmo milost ovog svetog vremena: zagledajmo se u raspelo i hodajmo, odgovorimo velikodušno snažnim pozivima korizme. A na kraju puta s većom radošću susrest ćemo Gospodara života, susret ćemo Njega, jedinog koji će nas dići iz pepela“, zaključio je biskup Bogdan.