Budi dio naše mreže
Izbornik

Permanentno obrazovanje mladih svećenika

Masna Luka (IKA)

Permanentno obrazovanje za mlade svećenike Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Hercegovačke franjevačke provincije održano je 23. ožujka u Kući molitve u Masnoj Luci.

U programu su sudjelovali i mostarsko-duvanjski biskupa i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko te voditelja svećeničkoga susreta dr. sc. don Đulijano Trdić.

Ovogodišnji susret bio je svojevrsno osvježenje za provedbu Sinodalnoga puta koji se provodi u općoj Crkvi. Stoga su se i predavači, svatko iz perspektive svojeg područja djelovanja, trudili potaknuti tridesetak mladih svećenika zaređenih posljednjih deset godina na dublje promišljanje o vjeri i na istinsko življenje svećeničkog poziva zajedno hodeći putovima Gospodnjim.

Nakon uvodnoga pozdrava i molitve Trećega časa, uslijedilo je uvodno razmišljanje u cijeli susret koje je održao dr. Trdić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, koji je govorio o temi „Kušnje na putu ostvarena zvanja”.

Drugo predavanje na temu „Važnost trajne izgradnje prema crkvenim dokumentima“ održao je biskup Palić.

Mladim se svećenica obratio i provincijal Šteko, a domaćin fra Josip Vlašić pobrinuo se za boravak na planinskome zraku i molitvenom ambijentu.

Euharistijskim slavljem i zajedničkim objedom završena je jednodnevna molitveno-obrazovna izgradnja mladih svećenika.

Nakon svakog predavanja mladi svećenici iznosili su vlastita iskustva i zapažanja uz mogućnost neposrednog postavljanja pitanja predavačima, izmjene razmišljanja, konstruktivnih prijedloga i poticaja, navodi se u izvješću objavljenom na mrežnoj stranici Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.