Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti dan devetnice sv. Dujmu u splitskoj katedrali – predstavljena knjiga „Splitski evanđelistar – kodeks 625“

Split (IKA/TU)

Svečano misno slavlje petog dana devetnice sv. Dujmu, 2. svibnja 2023., u splitskoj prvostolnici predvodio je župnik Župe sv. Mateja (Split–Ravne Njive) mons. Jure Vrdoljak. Poslije mise predstavljena je knjiga „Splitski evanđelistar – kodeks 625“.

„Papa Benedikt XVI. je tijekom apostolskog pohoda Češkoj kazao da ‚povijesno iskustvo pokazuje da čovjek doživi velike katastrofe i apsurde kada isključi Boga iz svoga života‘. Isključivanje Boga iz života uvijek dovodi i do isključivanja bližnjega – do isključivanja čovjeka“, kazao je mons. Vrdoljak na početku homilije.

Poručivši da se suvremeni svijet mijenja u smjeru koji sve više isključuje Boga, propovjednik je vjernicima rekao da ne trebaju gubiti nadu jer ih Bog neće prepustiti propasti. Dodao je i da je danas posebno važno znati da se mogu osloniti na Boga.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Iv 10, 22 – 30), mons. Vrdoljak je naglasio da se oko Isusa stvara hladno i neprijateljsko ozračje, dodavši da ga Židovi ne žele prihvatiti jer Ga ne poznaju te ne slušaju Njegov glas. „Moramo imati na umu da je u Bibliji daleko značajnije i bitnije slušanje od gledanja. Oko i vid znaju varati, a slušajući otvorena srca Božju riječ postajemo joj poslušni te sposobni kršćanski odgovoriti na osobne probleme i probleme naših bližnjih. To je svetost“, nastavio je.

„Pred sobom imamo svijetli lik i primjer sv. Dujma, biskupa Salone koji je slušao Boga i dao svoju krv za ideale svoje vjere. U ovom suvremenom poganstvu, primjer neustrašive vjere sv. Dujma, hrabri nas i jača da i mi ustrajemo na putu naše vjere – sljedeći Kristov glas i vršeći Njegovu volju“, zaključio je.

Misu je suslavio katedralni župnik don Ante Mateljan. Pjevanje je predvodio Mješoviti pjevački zbor Gospe od Otoka iz Solina.

Nakon što je župnik Mateljan zahvalio mons. Vrdoljaku na predvođenju misnog slavlja, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Nakon mise predstavljena je knjiga (pretisak i studija) „EVANGELISTARIUM SPALATENSE, Splitski evanđelistar, Kod. 625. Kaptolskog arhiva katedrale u Splitu“, autora fra Domagoja Volarevića i fra Domagoja Runje.

Predstavljanju su, među ostalima, nazočili te pozdravne govore uputili: apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Dragan Ljutić te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. fra Šimun Bilokapić. Knjigu su predstavili izv. prof. dr. Ivan Basić s Filozofskog fakulteta u Splitu te dr. sc. fra Danimir Pezer s Franjevačke teologije u Sarajevu. Nazočnima su se obratili i autori te voditelj Centra „Don Frane Bulić“ izv. prof. dr. don Josip Dukić.

Pozdravljajući sve nazočne, dekan splitskog KBF-a fra Šimun Bilokapić kazao je da ga raduje suradnja njegove subraće na tom djelu te da iz te toga svi trebamo naučiti „da svađe donose zlo, a zajedništvo svjetlu budućnost“.

Rektor Ljutić je kazao da evanđelistar pokazuje koliko je znanosti i društvu potrebna humanističko-duhovna komponenta. Župan Boban je istaknuo veličinu predaka koji su ulagali svoj trud u pisanje i čuvanje knjiga da bi današnja generacija naslijedila bogatu kulturnu baštinu. Zatim je u ime odsutnog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše sve prisutne pozdravio fra Domagoj Runje.

Obraćajući se nazočnima, mons. Puljić je „ponovio riječi koje je Ivan Pavao II. izgovorio boraveći na ovom mjestu: ‚Ovdje povijest nije šutjela‘. Splitski evanđelistar je potvrda da naša povijest ne šuti, ne šuti od 12. stoljeća, a nije šutjela ni prije toga. I ova prigodna akademija je govor povijesti za buduće generacije. Mi Hrvati smo narod koji je u svojoj povijesti uspješno uskladio latinsku i staroslavensku tradiciju. Ponosni na svoju prošlost, idemo s Bogom dalje u budućnost.“

Zatim je o knjizi govorio predstavljač izv. prof. dr. Ivan Basić. Istaknuvši da je u tom djelu Splitski evanđelistar prvi put analiziran s liturgijskog gledišta, prof. Basić je, među ostalim, kazao da je znanstvena relevantnost djela bezuvjetna. „Kritičkom izdanju Splitskog evanđelistara prethodi opširna uvodna studija koju su autori podijelili u četiri cjeline: evanđelistar kao forma, opis kodeksa, liturgijska struktura te povijest kodeksa.“

Dr. sc. Danimir Pezer najprije je govorio o značenju evanđelistara kroz povijest, zatim poručivši: „Autori su napravili kritičko izdanje cijelog kodeksa 625 C, tako da su sve kratice razriješene. Kodeks je pisan srednjovjekovnim latinskim jezikom, a za ovo kritičko izdanje autori su izabrali klasični latinski. Biblijski tekst Splitskog evanđelistara vrlo je sličan tekstu Vulgata Clementina, uz minimalne razlike. Autori su ispravili gramatičke pogreške u tekstu i zabilježili ih u kritičkom aparatu. Kritičko izdanje kodeksa 625 C podijeljeno je u četiri dijela: Uvodna studija, studija o jeziku Vulgate u 12. stoljeću, uvodne napomene i Textus Receptus.“

Govoreći nazočnima, autor fra Domagoj Volarević je zahvalio „Bogu na daru strpljivosti te ljudima koji su pomogli da ovo djelo ugleda svjetlo dana“.

Fra Domagoj Runje je u svom govoru kazao da kao što djelo ima dva sveska želi svoju zahvalu podijeliti u dva dijela. „Počet ću s ovim volumenom u kojem imamo prijepis evanđelistara, u kojem imamo i više slova nego u originalu jer su kratice razriješene i napisane u punom obliku. U ovom izdanju, kada otvorite prvu stranicu, stoje zapisana imena svih ljudi koji su sudjelovali u ovom poslu te im ovim putem zahvaljujem. U drugom volumenu, faksimilu izdanja Splitskog evanđelistara, nećete pronaći niti jedno ime. U njemu se nalaze samo ona imena koja se nalaze u evanđeljima. Ovaj faksimil nas podsjeća da ne znamo ime pisara Splitskog evanđelistara, ne znamo tko je ovu knjigu donio u Split iz južne Njemačke gdje je najvjerojatnije nastala te ne znamo tko se brinuo da bude sačuvana. Svim tim anonimnim ljudima, također, želim od srca zahvaliti.“

Na kraju se nazočnima obratio i voditelj don Josip Dukić. Kazao je da je djelo izdano u 250 primjeraka te će svaki biti numeriran. Prvi primjerak je po apostolskom upravitelju mons. Puljiću poslan kao dar novom zagrebačkom nadbiskupu Draženu Kutleši.

Zatim je izv. prof. dr. Dukić nazočne upoznao s radom Centra „Don Frane Bulić“ u čijem je izdanju djelo tiskano. Centar je kao ustrojbena jedinica splitskog KBF-a osnovan 2018. godine „s ciljem objavljivanja izvora iz naše višestoljetne povijesti. Do ovog trenutka Centar je objavio pet knjiga – izvora, a pokrenuli smo i deset izdavačkih nizova. Večeras smo s ovom knjigom započeli s izdavačkim nizom ‘Liturgijski kodeksi srednje Dalmacije’. Također, pokrenuli smo i izdavački niz ‘Turski izvori u srednjoj Dalmaciji’ jer u franjevačkim samostanima i brojnim arhivima postoje vrijedni dokumenti iz naše povijesti koji se posebno tiču Poljičke kneževine. Za jesen pripremamo i znanstveni simpozij o don Filipu Lukasu koji je nepravedno progonjen od strane komunističkog režima.“

Program predstavljanja završen je glazbenim izvedbama i darovanjem knjige predstavnicima institucija koje su zaslužene za njezino objavljivanje.