Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U crkvi sv. Frane u Šibeniku kojoj je sv. Antun Padovanski sunaslovnik 14. travnja proslavljen je peti od trinaest utoraka u čast sv. Ante kojima se priprema za njegov blagdan.

U crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) nakon krunice, pjevane Večernje i pobožnosti sv. Anti misu je predslavio poljski spiritanac p. Stanislav Wojtko koji je na službi u Župi sv. Ivana Krstitelja u šibenskom Zablaću.

P. Stanislav u homiliji se osvrnuo na odlomak Evanđelja po Ivanu o Isusovom ukazanju sv. Tomi. Najprije je pojasnio da „Toma nije bio prisutan kad se Isus očitovao ostalim apostolima. Oni su ga doduše izvijestili s mnogo oduševljenja i osvjedočenja. Ipak, Toma je postao skeptičan. U Evanđelju donesena je njegova sumnja: Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok – neću vjerovati.“

Zatim se osvrnuo na Isusovu reakciju. Rekao je da se Isus očitovao baš Tomi jer je i on „ipak član kolegija dvanaestorice koji treba dati svjedočanstvo o Raspetomu i uskrslomu Gospodinu. A kad je Toma na željeni način smio susresti uskrsnuloga Gospodina Isusa Krista, u svojoj nutrini je uzdrhtao i kazao: Gospodin moj i Bog moj!“

„Nevjerni Toma, kako je bio nazvan, došao je od sumnje koja pita do svijesti postojanja i nepokolebljive vjere. Za nas sve koji čitamo ili slušamo Evanđelje po Ivanu vrijede Isusove riječi: Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju“, potaknuo je propovjednik. Dodao je da je u tom smislu „sv. papa Grgur Veliki formulirao: Nevjera i sumnje Tome apostola nama su više koristili, nego vjera ostalih apostola.“

Stoga je potaknuo okupljene štovatelje sv. Ante da se okoriste Božjim milosrđem. „Bog se u svojoj ljubavi okreće ljudima i daruje nam u krstu i ostalim sakramentima oproštenje naših grijeha. Cijena za to je predragocjena Kristova krv koja je prolivena za nas kad je Isus umro na križu. Tako gledajući, nema jeftinog milosrđa koje se drugima nameće protiv njihove volje ili se ne osvrće na nepravdu grijeha“, naglasio je p. Stanislav.

Istaknuo je da Isus Krist omogućava „obraćenje i oproštenje naših grijeha. On nam pruža u sakramentu milosrđa – u svetoj ispovijedi, šansu novoga početka koju uvijek iznova trebamo koristiti. … Budimo također milosrdni ljudi otvoreni za nevolju drugih … jer i mi primamo Gospodinovo milosrđe u njegovoj punini“, poručio je p. Wojtko.

S njime su misu suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić, OFM Conv., i župnik šibenske Župe sv. Petra fra Ivan Penava, OFM Conv.

Šestoga utorka, 20. travnja, misu će predslaviti župnik šibenske Župe sv. Jeronima – Meterize fra Ante Bešlić.