Budi dio naše mreže
Izbornik

Petrovo svečano proslavljeno u Zaprešiću

Zaprešić (IKA)

Na svetkovinu sv. Petra i Pavla u srijedu 29. lipnja u dvorištu župne crkve Sv. Petra u Zaprešiću proslavljen je župni titular ove prve župne zajednice u Zaprešiću. Središnje euharistijsko slavlje u predvodio je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak.

Župnik Ivan Frkonja pozdravio je na početku misnog slavlja predsjedatelja slavlja, sve predstavnike gradskih službi, predsjednike i članove gradskih udruga i kulturno-umjetničkih društava koje djeluju u gradu Zaprešiću. „Krist nas je danas okupio za ovaj euharistijski stol. Neka svima susret s Njima kroz slušanje njegove riječi i blagovanja Njegovog Tijela i Krvi bude na posvećenje, za duhovnu okrjepu i radost u svakodnevnom životu, za mudro i razborito vodstvo u svima našim poslovima te pomoć u brigama i nevoljama života“, istaknuo je župnik.

U homiliji je predsjedatelj slavlja Vučak govorio o apostolskom prvaku sv. Petru koji je prvi ispovjedio vjeru u Krista – Pomazanika. Propovjednik se zadržao na odgovoru koji je sv. Petar ispovjedio pitajući se: Zašto je Petar znao odgovor na pitanje Isusa Krista? „Iskustvo samice, zatvora, progonstva, neslobode pomoglo je apostolskom prvaku da dođe do žive vjere, ali i pomogne i nama danas da zavirimo u vlastitu nutrinu i pitamo se: „U kojem sam ja zatvoru života? Gdje je taj zatvor? Gdje su te četiri četverostraže koje mene čuvaju? Što je to što mene sputava da dođem do Gospodina? Što je to u mom životu gdje se osjećam osamljen, odbačen i napušten“, rekao je.

Tumačeći Petrovo oslobođenje iz zatvora nastavio je s pitanjima. „Jesmo li ikada istinski doživjeli da nas je Gospodin oslobodio okova grijeha? Oslobođenje od tjeskobe i straha? Sve ove situacije u kojima nas Krist oslobađa pomažu i nama da shvatimo ovo ključno pitanje vjere: A vi, što vi kažete, tko sam ja“, nadodao je vlč. Vučak.

Govoreći  o slabostima prvoga pape, vlč. Vučak je istaknuo kako je u sva četiri evanđelja zapisano da je Petar zatajio Isusa. Naglasio je da je sv. Petar svojim autoritetom mogao zabraniti da ta njegova sramota ne bude zapisana, odnosno da je Isusa izdao i posramio. Sveti Petar je želio da ostane zapisano kako bi se naglasilo Božje neizmjerno milosrđe koje je tako duboko dotaknulo.

U nastavku homilije pozvao je nazočne vjernike da u molitvenom zajedništvu mole po zagovoru sv. Petra apostola kako bi ostali slobodni ljudi, ali da se prisjete vlastitih izdaja, zatajenja i nevjera. „Rado i često sjetimo se koliko nam je puta u životu Gospodin učinio dobra, a to će i nas ohrabriti da i možemo reći: Isuse, Ti si Krist – Pomazanik Sin Boga živoga“, istaknuo je. Na kraju propovjedi dotaknuo se bl. Alojzija Stepinca, podsjećajući da je blaženik također osjetio okove i tamnicu od 1946. do 1951. godine. „U zatvoru i kućnom pritvoru naš je blaženik toliko puta osjetio i doživio Božje milosrđe da je mogao reći: Neka bude volja tvoja Gospodine“, rekao je.

Zaprešićki župnik po završetku mise izrekao je zahvale predsjedatelju vlč. Vučku što ustrajno govori o istini o bl. Stepincu. Podsjetio je na župnu crkvu Sv. Petra apostola koja je teško stradala u potresu. Upoznao je vjernike i sve nazočne hodočasnike kako nakon konstruktivne sanacije i izradi glavnog projekta, za dva tjedna bit će raspisan natječaj te bi se trebalo krenuti s radovima cjelovite obnove. Vrijednost radova prema troškovniku iznosi 4.300.000,00 kuna. Zahvalio je Gradu Zaprešiću koji je pomogao platiti projektnu dokumentaciju te svima koji na bilo koji način doprinose obnovi te župne crkve.

Nakon euharistijskog slavlja održana je i narodna veselica koju su organizirali Grad Zaprešić, Gradska četvrt Centar i zaprešićka HVIDRA-a. U slavlju je sudjelovalo Kuburaško društvo „Tri kralja“  iz Kraljevog Vrha koji su u čast sv. Petru izveli glasno pucanje. Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja.