Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo kustoda Svete zemlje prigodom proslave 50. obljetnice kanonizacije Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U Šibeniku je u nedjelju 21. lipnja svečanim misnim slavljem proslavljena pedeseta obljetnica kanonizacije sv. Nikole Tavelića (1970. – 2020.). Tim povodom biskupima članovima Hrvatske biskupske konferencije, rektoru Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića, subraći Prvog franjevačkog reda i TOR-a te redovnicima i redovnicama i braći i sestrama hrvatskog naroda pismo je uputio kustod Svete zemlje fra Francesco Patton, OFM.

Kustod u pismu izražava žaljenje što ne može osobno sudjelovati na svečanoj proslavi obljetnice proglašenja svetima svetog Nikole Tavelića i drugova zbog restrikcija uvedenih sa ciljem sprječavanja širenja pandemije. Ovim kratkim pismom, kako navodi, želi „obnoviti vezu između naše franjevačke misije Kustodije Svete zemlje u Jeruzalemu i Crkve u Hrvatskoj. Duboke su to veze koje sežu upravo do svetog Nikole Tavelića i u njega nam trebaju uvijek biti uprte oči“.

„Zahvaljujući ljubavi i pobožnosti vašeg naroda, a navlastito katolika iz Šibenika – piše kustos – ukorijenila se i kroz stoljeća razvijala svijest o svetosti Nikole Tavelića i njegovih drugova, koji su doživjeli ispunjenje svoga misijskog poziva upravo ovdje u Jeruzalemu i okrunili ga mučeništvom. Kao što je podsjetio sam sveti Pavao VI. u homiliji održanoj prigodom kanonizacije riječ je o mučeništvu življenom kao ‘svjedočanstvo, to jest subjektivna i objektivna afirmacija vjere’ i potaknutog željom da se položi vlastiti život iz ljubavi prema Isusu Kristu što je ‘puno očitovanje ljubavi’ koje je ‘potvrdom savršenstva ljubavi’“.

„Za nas kršćane u Svetoj zemlji, koji smo tek mala manjina, činimo naime tek 2% ukupnog stanovništva, svjedočenje svetoga Nikole i njegovih drugova predstavlja primjer kršćanske jakosti i hrabrosti, premda su se vremena stubokom promijenila i danas njihov način evangeliziranja ne bi bilo moguće ponoviti. Nikola i njegovi drugovi naši su prvi mučenici, to jest oni su oni koji su oplodili svojom krvlju naše poslanje. Njihovo svjedočenje u ovim stoljećima u kojima nije nikada bilo lako uosobiti mirotvorna načela franjevačkog poslanja, potaknulo je na tisuće braće iz čitavoga svijeta da i sami dadnu život: u služenju maloj mjesnoj kršćanskoj zajednici, u održavanju živom kršćanskoga spomena svetištâ koja pripovijedaju otajstvo utjelovljenja Sina Božjega i našega otkupljenja, u prihvaćanju hodočasnika željnih obnoviti svoju vjeru u doticaju sa svetim mjestima, u služenju siromašnima i bolesnima svih religija svjesni da je to značilo kasnije umrijeti od kuge, kolere i drugih bolesti“, piše kustos u nastavku svoga pisma.

Za vas su sveti Nikola i njegovi drugovi također od temeljne važnosti jer podsjećaju samu vašu Crkvu na važnost da bude Crkva kadra rađati zvanja za misije, njegovati i dalje u srcu, posebno mladih, želju da dadnu život kako bi posvjedočili svoju vjeru u Isusa Krista i svoju ljubav prema njemu. Danas na osobit način trebamo radikalno svjedočenje mučenikâ. U dobu kao što je ovo naše, u kojem je često život obezvrijeđen i odbačen, važno je naučiti cijeniti ga i naučiti darivati ga. U vremenu u kojem se čini da ne postoje objektivne istine važno je znati svjedočiti Krista, Put, Istinu i Život, koji je i sam bio svjedok istine sve do sebedarja“, kaže se u pismu kustosa Svete zemlje u prigodi proslave 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića i drugova.

U pismu kustod Patten navodi da će se istoga dana u kapeli Apostolske delegacije u Jeruzalemu, u kojoj postoji oltar posvećen svetome Nikoli Taveliću, zajedno s apostolskim delegatom za Jeruzalem i Palestinu i apostolskim nuncijem za Izrael i Cipar mons. Leopoldom Girellijem slaviti Euharistija.

„S nadom iščekujemo dan u koji ćemo, kad se ponovno vrati normalno stanje, doći iskazati štovanje prvomučeniku Kustodije Svete zemlje u njegovu rodnom gradu Šibeniku. Očekujemo isto tako s nestrpljenjem dan u koji ćete se moći vratiti u Svetu zemlju kao hodočasnici i kada ćemo zajedno blagosloviti kip svetoga Nikole koji će biti postavljen kod Cenacolina, nekoliko metara od Dvorane Posljednje večere koja je bila prvo sjedište Kustodije u vrijeme u kojem su Nikola i drugovi položili život u mučeništvu“, navodi se na kraju pisma koje su potpisali kustod fra Francesco Patton, OFM i tajnik Kustodije Svete zemlje fra Marco Carrara, OFM.