Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo splitsko-makarskih nadbiskupa prigodom otvaranja sinodalnog hoda

Split (IKA)

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić i nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša uputili su pismo prigodom otvaranja sinodalnog hoda koje prenosimo u cijelosti.

„Papa Franjo je prošle subote i nedjelje, 9. i 10 listopada, u Rimu otvorio Sinodalni hod priprave za XVI. redovitu sinodu biskupa koja će se održati u Rimu 2023. godine. Sinode su vrlo važni događaji u životu Crkve jer se na njima zajedno raspravlja, sluša, promišlja i moli da Božji narod pod vodstvom Duha Svetoga raspoznaje znakove vremena i traži odgovor na važna pitanja koja nas zaokupljaju te tako vjerno svjedoči svoje poslanje u današnjem svijetu. Sinode u ovom obliku ustanovio je papa Pavao VI. na kraju Drugoga vatikanskog sabora odgovarajući na prethodne želje saborskih otaca.

Ova sinoda će se održati pod naslovom ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje’. Sinodalni hod će se odvijati na tri razine: biskupijskoj, kontinentalnoj i sveopćoj. Prva faza sinodalnog hoda tijekom sljedećih mjeseci događat će se u pojedinim biskupijama i njezino otvaranje predviđeno je 16. i 17. listopada.

Tako će nadbiskup predvoditi svečano misno slavlje i otvoriti početak sinodalnog hoda za našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju u subotu, 16. listopada, u crkvi Svete Obitelji u Solinu u 10 sati. U nedjelju, 17. listopada, svi će župnici i redovničke zajednice u svojim sredinama molitvom Duhu Svetomu za uspjeh Sinode označiti početak ovoga sinodalnog hoda.

U dugoj povijesti naše splitske Crkve održano je čitav niz biskupijskih sinoda koje su bile vrlo značajne za crkveni, politički i društveni život na našim prostorima. Nadbiskup mons. Frane Franić sazvao je 1986. godine Sinodu Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi primijenio u konkretni crkveni život smjernice i zaključke Drugoga vatikanskog sabora. To je bila 55. splitska sinoda i prva u Hrvatskoj tijekom postkoncilskog vremena.

Papa Franjo veli: Upravo je put sinodalnosti put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća. Zatim Sveti Otac ističe zadaće i ciljeve zajedničkog hoda Božjeg naroda: Hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu, Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se poslanju.

U pitanju je drugačija, a ne druga Crkva. Ne samo Crkva duboke prošlosti nego Crkva i još bogatije proročke i svjedočke budućnosti. Neka nas u našem sinodalnom hodu pripreme za opću XVI. sinodu s temom ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje’, stopama vjere svetoga Dujma, solinskih mučenika i tolikih svjedoka prati zagovor majke Marije, one koja je bila najvjernija učenica Isusa Krista – Puta, Istine i Života.

Draga braćo i sestre!

Sve vas pozdravljamo i radosno očekujemo u Solinu, u subotu, 16. listopada, u 10 sati, kada ćemo svi zajedno svečanim euharistijskim slavljem otvoriti i započeti u našoj Nadbiskupiji ovaj sinodalni hod, milosni događaj za našu i sveopću Crkvu“.