Budi dio naše mreže
Izbornik

Pjevačko društvo svetoga Josipa proslavilo 30. obljetnicu djelovanja

Osijek (IKA/TU)

Pjevačko društvo sv. Josipa proslavilo je u nedjelju, 25. veljače, pod geslom „30 godina slavimo Gospodina“, 30. obljetnicu svoga djelovanja, objavio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misu zahvalnicu u crkvi Sv. Josipa radnika u Osijeku predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz koncelebraciju preč. Vladimira Delića, dekana Osječkog zapadnog dekanata, župnika Župe sv. Josipa radnika i duhovnog savjetnika Društva te fra Zoltána Dukaia, pastoralnog suradnika u Župi sv. Josipa radnika.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Hranić pozdravio je predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka, prof. dr. sc. Tihomira Florijančića i predsjednika Vijeća Gradske četvrti „Industrijska četvrt“ Tomislava Kureviju te je uime svih nazočnih čestitao članovima Pjevačkoga društva 30. obljetnicu.

U svojoj propovijedi nadbiskup se osvrnuo na same početke osnivanja Pjevačkoga društva sv. Josipa prije 30 godina te je rekao kako je u Župi sv. Josipa radnika tijekom godina ozbiljnoga rada stasao zasigurno jedan od najboljih crkvenih zborova u biskupiji. „Kvalitetom pjevanja vaš je župni zbor nadišao okvire župe. Nakon smirenja agresije, zbor je želio nastupiti i izvan prostora crkve, otići na gostovanja i na taj način nagraditi članove zbora za njihovu požrtvovnost i ozbiljan rad. Zbor je očekivao da župnik pomogne financijski da zbor može negdje otići, ali župnik je imao drugih prioriteta u tom vremenu jer se tih godina još uređivala crkva te nije imao sluha za očekivanje zbora. Ideju da njegov župni zbor, oko kojega se on godinama trudio, postane i Udruga civilnoga društva, pokojni župnik Nikola Kerčov prepoznao je kao pokušaj razaranja iznutra i suptilnoga podvrgavanja državnoj vlasti. I kada je zbor počeo govoriti da će biti građansko društvo, njemu su se rušili svjetovi. Rekao je zboru da ukoliko postanu građansko društvo ne mogu biti crkveni zbor, jer je to bilo protivno njegovim uvjerenjima. I tako je nastalo Pjevačko društvo svetoga Josipa, a župa je ostala bez crkvenoga zbora“, podsjetio je mons. Hranić.

Zatim je nastavio riječima: „Trojici apostola iz današnjega Evanđelja bilo je potrebno Isusovo preobraženje na Taboru da ne izgube povjerenje u Isusa kao Mesiju, a za Pjevačko društvo svetoga Josipa bilo je potrebno i dugo vremensko razdoblje da se oni u očima svih nas potvrde da nisu nikakav ‘trojanski konj’ u krilu Crkve te da se kroz patnju i šikaniranja kroz koja su prolazili, potvrde kao zdravo crkveno tkivo, kao evangelizacijsko društvo koje crkvenom liturgijskom glazbom nastoji naviještati evanđelje koje iskreno ljubi Boga i Crkvu, kao što ljubi majku, ovu župnu zajednicu, gdje su stasali.“

Na kraju svoje homilije nadbiskup je uputio članovima Pjevačkoga društva sv. Josipa riječi ohrabrenja te je naglasio: „Gospodin vas je vodio kroz proteklih 30 godina. Ne vidimo u ovom trenutku što to dragi Bog smjera s vama, no svakako nešto što je pozitivno jer kroz proteklih 30 godina pokazali ste da ste vjerničko društvo. Vjerničko društvo koje djeluje na građanskom području također, a ne samo u crkvi. Da ste sačuvali srca vjerna Isusu Kristu, da i dalje njegujete isključivo sakralnu glazbu, štoviše kvalitetnu liturgijsku popijevku i da tom popijevkom i umjetničkim skladbama i što je moguće višom, zavidnom razinom pjevanja, nastojite pjevati hvale Bogu i na taj način evangelizirati one koji vas slušaju i koji vas pozivaju. Svi mi ovdje okupljeni želimo vam da ne posustanete i zajedno s vama molimo da vam Gospodin pokaže svoje naume za budućnost i buduće djelovanje vašega zbora.“

Preč. Delić je zahvalio nadbiskupu na predvođenju liturgijskog slavlja te je uime Osječkog zapadnog dekanata i župne zajednice Pjevačkom društvu sv. Josipa uputio čestitku, rekavši: „Čestitam vam za vašu marljivost, životnost, za svijest o našem identitetu obilježenom konkretnom kulturom i snagom žive vjere. Neka vaše pjevanje i sveto klicanje i nadalje osvježava našu vjeru i pozdanje u Božju blizinu u svim okolnostima našega života.“

Nakon mise zahvalnice uslijedila je Skupština na kojoj su se obratili predsjednik Pjevačkoga društva Zvonimir Klaić koji je zahvalio svim istaknutim osobama koje su svojim djelovanjem u Društvu omogućili ovo 30-godišnje uspješno razdoblje. Istaknuo je prvoga zborovođu Vladimira Peljhana koji je vodio zbor duže od 22 godine te je postavio čvrste temelje u umjetničkom smislu i bio je i prvi predsjednik Društva. Sljedeće dvije i pol godine vođenje zbora nastavio je Slaven Batorek, a od 2019. godine zborovođa je Josip Klaić. Prva korepetitorica zbora bila je s. Ankica Tomas. Slijedile su Andreja Jandrok-Škugor i Mihaela Hoffmann, a sada je korepetitorica Mirta Masle. Predsjednici Društva redom su bili Vladimir Peljhan i Ivica Bošnjak. Zatim je istaknuo kako je tijekom 30 godina djelovanja Pjevačko društvo održalo blizu četiri stotine nastupa, a za čiju je pripremu bilo potrebno preko 2 300 proba. „Zahvaljujem svima vama, dragi prijatelji Društva, koji ste nam u tome pomagali tijekom ovih 30 godina… Budućim djelovanjem i nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu želimo njegovati i širiti bogatu hrvatsku i svjetsku crkvenu glazbenu baštinu“, rekao je Klaić.

Tajnica Društva Renata Meleš iznijela je podatke o osnivanju društva i ciljevima. Pjevačko društvo svetoga Josipa Osijek osnovano je kao dobrovoljna udruga vjernika, 5. veljače 1994. u Župi svetoga Josipa radnika u Osijeku. Nastavlja tradiciju crkvenoga pjevanja župnog mješovitoga zbora koji djeluje od 1970. Ima status privatnoga vjerničkoga društva na području Đakovačko-osječke nadbiskupije. Društvo ima 36 pjevača i 15 podupirućih članova. Ciljevi Društva su očuvanje i širenje hrvatske i svjetske crkvene glazbene baštine te njegovanje zbornoga pjevanja.

U nastavku je upoznala nazočne s najvažnijim nastupima Društva. Uz već tradicionalne – božićni, korizmeni ili uskrsni koncert te godišnji koncert – izdvojeno je sudjelovanje u liturgijskom pjevanju na misi u Zagrebu i Osijeku za posjeta svetog pape Ivana Pavla II., na više misa u đakovačkoj katedrali u zajedništvu s Katedralnim zborom (ređenje biskupa Đure Gašparovića i obilježavanje značajnih obljetnica, npr. proslava Ćirilo-metodske godine), na misama u Osijeku povodom proslave 100. obljetnice franjevačke provincije, na misi povodom proglašenja Đakovačko-osječke nadbiskupije i osječke konkatedrale te pjevanje na svečanoj misi na otvorenju Rondela velikana u osječkoj Tvrđi. Društvo je nastupilo u Njemačkoj u gradu Ulmu i Birnau, održao je koncert povodom 800. obljetnice spomena imena Grada Osijeka, u Đakovu povodom 130. i 150. obljetnice Milosrdnih sestara sv. Križa, a u ciklusu koncerata u Osijeku nastupili su u okviru priprave za ulazak u treće tisućljeće kršćanstva, zatim na Biskupijskom euharistijskom kongresu i proslavi 100. obljetnice osječke konkatedrale. Dva puta su nastupali i na koncertu „Božić u Ciboni“ itd.

Na Skupštini su dodjeljene zahvalnice donatorima i podupirateljima djelovanja Pjevačkoga društva te podupirućim članovima, a pjevačima su dodijeljena priznanja za aktivno sudjelovanju u radu Pjevačkoga društva za 10, 15, 20 odnosno 30 godina.

Nakon dodjele zahvalnica i priznanja, uime svih dobitnika riječi zahvale uputio je dugogodišnji tajnik društva Miroslav Klaić. Zahvalio je bivšem Upravnom odboru na višegodišnjem vođenju Društva, kao i članovima novoga Upravnog odbora te je citirao nekoliko zapisanih odlomaka Ane Penić o nastojanjima i ulozi Društva u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Mješoviti pjevački zbor zatim je izveo tri skladbe, a nakon završetka svečane skupštine svi nazočni uputili su se pogledati izložbu koju su postavile članice zbora: Marija Hmura, Valentina Vojnović i Josipa Matotek. Proslava je završila ugodnim druženjem članova društva, uzvanika, gostiju i ostalih nazočnih uz pripremljenu zakusku vrijednih ruku članica i članova Društva.