Budi dio naše mreže
Izbornik

Premijer Plenković u Janjevu posjetio župu sv. Nikole

Janjevo (IKA)

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon boravka u Prištini posjetio je 15. studenoga Janjevo gdje se susreo s predstavnicima hrvatske manjine, a obišao je i crkvu Sv. Nikole u društvu župnika don Mateja Palića te predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijana Čolakića.

Zapušteno, oronulo i siromašno, riječi su kojima domaćini opisuju Janjevo, dom najstarije hrvatske dijaspore koji je u ponedjeljak obišao premijer Andrej Plenković.

Danas janjevačkih Hrvata nema više od 160, kaže don Mato Palić. Kad je došao u Janjevo 90-ih godina, bilo ih je oko 5000. Danas odlaze iz Janjeva “trbuhom za kruhom”, pripovijeda.

„Mi ne možemo reći da je situacija normalna za život”, upozorio je don Palić u crkvi sv. Nikole, a kao najveće probleme izdvojio je infrastrukturu i sigurnost, prenosi Hina .

Uske ceste, oronule kuće, a 15-ak kilometara dalje u Prištini niču nove zgrade. Janjevo isti problemi muče već godinama, a unatoč redovitim posjetima hrvatskih političara, situacija je bez promjena.

Premijer Plenković u izjavi medijima izrazio je veliko zadovoljstvo što je u Janjevu te poručio da je izrazito važno „iz prve ruke“ čuti kakva je trenutna situacija. Naglasio je da Vlada, osobito kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kroz različite projekte i programe podupire aktivnosti vezane za Hrvate na Kosovu.

„Želimo da oni opstanu i imaju dostojne uvjete za život. Današnji razgovori koje sam vodio s premijerom Kurtijem išli su za tim da se ovdje unaprijedi i infrastruktura, a i jedna kvalitetnija briga u pogledu sigurnosti, cesta i školstva. Svega onoga što može Hrvatima ovdje na Kosovu, osobito u Janjevu, učiniti život kvalitetnijim“, kazao je premijer Plenković.

U prijedlogu proračuna za iduću godinu, izdvojio je premijer Plenković, znatno su povećana sredstva za Hrvate izvan Hrvatske.

„Siguran sam da ćemo i na taj način imati više mogućosti da ih konkretno podržimo“, rekao je.

Ključne riječi:
Andrej Plenković Janjevo posjet