Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela devetnica sv. Dujmu u splitskoj katedrali

Split (IKA/TU)

Splitsko-makarska nadbiskupija, grad Split i Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, u petak 28. travnja 2023., misom koju je predslavio umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, započeli su devetnicu kojom se svečano pripremaju za proslavu svetkovine svoga nebeskog zaštitnika sv. Dujma.

Osvrćući se u homiliji na čitanje iz Djela apostolskih (Dj 9, 1 – 20), nadbiskup Barišić je kazao da Pavao želi iskorijeniti kršćanstvo jer je ono za njega predstavljalo prijetnju židovstvu. „Savao, progonitelj kršćana, je imao posebno ime. Značenje imena Savao ili Šaul je onaj koji razara, to ime je bilo pojam snage i umišljenosti. I do susreta s Kristom na putu za Damask Savao se tako i ponašao prema kršćanima. Međutim, nakon toga susreta, Savao dobiva novo ime – postaje Pavao (lat. Paullus) što znači malen. Milost Božja je ovoga progonitelja učinila malenim, a onda iz te malenosti i poniznosti Pavao postaje navjestitelj koji ide do kraja svijeta te čovjek teološke dubine i mističnosti. Mi smo ponosni što je takav navjestitelj poslao svoga učenika Tita u Dalmaciju“, nastavio je mons. Barišić.

Kazavši da je jedan od prvih naziva za kršćane bio sljedbenici Puta, mons. Barišić je naglasio kako i „danas Isus želi da njegovi učenici ostanu na tom jedinom Putu koji nema alternative“. „Čuli smo kako je Savao progonio sljedbenike Puta. Isus ga pita: ‚Savle, Savle, zašto me progoniš?‘ Isus i nama, ovim pitanjem koje je uputio Savlu, poručuje kako kroz ogovaranje i ponižavanje bližnjih progonimo Njega. Brojni su načini na koje progoneći ljude progonimo Krista. Posebno je žalosno kako danas u Hrvatskoj postoji progon stranaca koji su u našu Domovinu došli zaraditi kruh za sebe i svoje obitelji. Ne isplaćuje ih se za njihov rad, ruši se njihovo ljudsko dostojanstvo te ih se iskorištava poput robova. To nije Hrvatska kakvu želimo, to nije kršćanska Hrvatska koja treba biti otvorena za sve ljude“, poručio je.

Govoreći o evanđeoskom tekstu (Iv 6, 52 – 59), nadbiskup je rekao da je Isus kruh kojim su se hranili Pavao, Tit i sveti Dujam. „Kruh koji s neba silazi nam daruje život vječni. Kršćani ne smiju taj kruh zatvoriti u tabernakul, nego trebaju njegovom snagom postati živi tabernakul – ljudi koji će, poput sv. Dujma, slijediti Put te u bližnjima vidjeti Krista“, zaključio je.

Misu je koncelebrirao je katedralni župnik don Ante Mateljan. Pjevanje je predvodio Mješoviti zbor sv. Josipa sa splitskog Mertojaka.

Nakon što je župnik don Ante zahvalio mons. Barišiću za predvođenje misnog slavlja, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Uslijedio je koncert Mješovitog pjevačkog prvostolnog zbora sv. Dujma kojim je ravnao maestro don Šime Marović. Na orguljama je svirala mo. s. Mirta Škopljanac Mačina.

Mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma nastavlja, više od četiri stoljeća staru, bogatu baštinu zborskoga pjevanja u splitskoj prvostolnici. Kao kapelnici i orguljaši, Zbor splitske prvostolnice vodili su poznati hrvatski glazbenici (I. Lukačić, B. Pellizzari, J. Bajamonti i drugi). Stari prvostolni zbor, s konca 18. stoljeća, slovio je kao najslavniji pjevački zbor u Južnoj Hrvatskoj. Zbor redovito pjeva na nedjeljnim i blagdanskim misama, a održava i godišnje koncerte u splitskoj prvostolnici u vrijeme Božića i za svetkovinu sv. Dujma.