Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela korizmena duhovna obnova u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Tjedan korizmene duhovne obnove u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike započeo je u ponedjeljak 8. travnja. Voditelj je bio fra Ivan Bradarić, rektor nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku.

Duhovna obnova je započela molitvom krunice nakon čega je uslijedio duhovni nagovor članovima duhovnih pokreta, molitvenih zajednica i okupljenim vjernicima, a potom je slavljena misa. Liturgijsko pjevanje predvodila je slavljenička služba katoličke molitvene zajednice Effatha.

Okupljene vjernike u nagovoru voditelj obnove podsjetio je na Isusov poziv na spasenje: „Obratite se i vjerujte!“ Istaknuo je da je Isusov prioritet doći i spasiti izgubljeno napominjući kako ljudi obično misle da se to odnosi na drugog, a zapravo se Isus obraća osobno, svakom pojedinačno tako što prvenstveno dolazi susresti čovjeka bez moraliziranja i dogmatskih načela, već u tom susretu svima daruje vrijeme milosti i spasenja.

U homiliji se propovjednik osvrnuo na čitanje biblijske priče o ženi Suzani u čiju mirnu životnu situaciju ulaze dvojica pohotnih staraca koji joj se žele osvetiti optužujući je da su je zatekli u preljubu. Dječak Daniel je Božjom milošću raskrinkao laž u korijenu, a starci su osuđeni na smrtnu presudu baš kako su htjeli i Suzanu osuditi. Rektor Bradarić naglasio je da je najgora ta ustrajnost u zlu te kroz Suzanin primjer privrženosti Gospodinu potaknuo vjernike na ustrajnost i povjerenje u Gospodina u kušnjama na poslu, susjedstvu, pa čak i u ovako radikalnim situacijama. „Osuda se uči već odmalena i postaje stil života, a Isus jasno govori da nije došao suditi, već čovjeka osloboditi“, istaknuo je je o. Bradarić.

Katedralni župnik don Stanko Lasić zahvalio je predvoditelju kao i svim vjernicima koji su sudjelovali u programu prvog dana korizmene duhovne obnove. Duhovna obnova nastavlja se svake večeri do subote.