Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela obnova KŠC-a „Petar Barbarić“ u Travniku

Travnik (IKA)

Nakon višegodišnje sudske borbe i vraćanja imovine Vrhbosanskoj nadbiskupiji, počela je obnova zgrade Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, izvještava Radiotelevizija Herceg-Bosne.

U sklopu KŠC-a djeluju osnovna škola, gimnazija, učenički dom za dječake i djevojčice te Nadbiskupijsko sjemenište, a od 1. rujna i dječji vrtić. Projekt obnove vrijedan je 6 milijuna eura i izvodit će se u fazama nekoliko godina.

Ravnatelj KŠC-a vlč. Željko Marić rekao je da je za njih to ne samo financijski projekt, nego i projekt koji ima duhovnu, pastoralnu i kulturnu dimenziju. „Projekt je iznimno težak, zahtjevan. Zgrada je stara od 144 do 140 godina jer nije odjednom čitava napravljena“, napomenuo je.

Istaknuvši da je projekt iznimno skup rekao je da će ga moći provesti dobrotom ljudi koji prepoznaju misiju Katoličke Crkve i da čine dobro svima, nikoga ne isključujući.

Provedbu projekta podržat će Vlada Republike Hrvatske i partneri iz Mađarske.

Ravnatelj Marić kazao je da je na Općinskom sudu u Travniku vođeno nekoliko procesa u kojima nisu donesene presude. „Kad smo vidjeli da ne postoji pravna sigurnost ni dobra volja, utekli smo se Europskom sudu za ljudska prava koji je donio pravorijek 2018. Nažalost, presuda je vjerska diskriminacija. Sud je presudio da državne, odnosno federalne i općinske vlasti koje su dio državne strukture nisu jednako postupale prema vjerskim zajednicama. Isto tako, u međuvremenu smo dobili presudu od Općinskog suda, a tri-četiri presude nisu nikada donesene. Taj proces je bio iznimno mučan i težak. Hvala Bogu da smo tu stranicu zatvorili. Ušli smo u svoj posjed i sad možemo njime upravljati“, pojasnio je.

Ministar obrazovanja, znanosti, mladih kulture i sporta u Županiji središnje Bosne Bojan Domić rekao je da će nakon obnove travnički KŠC po funkcionalnosti i suvremenosti biti na razini takvih objekata u Europi. „To svima nama ovdje vraća vjeru i poticaj je ljudima za opstanak i povratak ovdje“, ustvrdio je.

Dosad se zbog skučenosti prostora nastava odvijala u dvije i pol smjene. Vraćanjem dijela prostora koji je dosad koristila gradska škola, kvaliteta nastave će se poboljšati. Uz školu u Novoj Biloj to je jedina škola u Travniku u kojoj se nastava održava na hrvatskom jeziku.

Isusovci su zgradu KŠC-a podignuli 1882. što se smatra početkom obrazovanja u travničkom kraju. Danas nosi ime po najznačajnijem učeniku Velike travničke gimnazije, časnom slugi Božjem Petru Barbariću koji je umro na glasu svetosti 15. travnja 1897., a na taj nadnevak slavi se Dan škole.