Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica pred Veliku Gospu u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Euharistijskim slavljem, razmatranjem i klanjanjem pred Presvetim u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u srijedu, 12. kolovoza, započela je trodnevna duhovna priprava za svetkovinu nebeske zaštitnice katedrale. Predvoditelj trodnevnice je monfortanac p. Mihovil Filipović.

Propovjednik je vjernike uveo u razmišljanje o svetkovini Velike Gospe rekavši kako Veliku Gospu slavimo zato „jer je ona ispunila svoju misiju na zemlji“ i pokazala vjernicima kako i oni mogu ispuniti tu misiju poslušnosti prema Bogu. To je put prema nebu. Priprava za tu svetkovinu nam pomaže obnoviti naš pogled, našu viziju na naš kršćanski život gledajući na Gospu, kazao je pater Filipović.

Prve večeri trodnevnice govorit će se o Mariji kao djevici, druge večeri o Mariji kao službenici i treće večeri o Mariji kao majci, najavio je propovjednik.

Govoreći kako je Blažena Djevica Marija bila djevica kazao je da je to veliki dar od Boga jer čovjeka od početka čini čistim. Djevica znači bez grijeha. Ona je svoje djevičanstvo sačuvala jer je bila otvorena Bogu. Sačuvala se od zla jer je bila otvorena prema dobru, prema Bogu.

Pater Filipović naveo je i neka biblijska mjesta koja otkrivaju ulogu djevica pred Bogom, one su prve koje idu svugdje gdje ide i Jaganjac, nema prepreke, one znaju „novu pjesmu“. Djevičanstvo je veliki dar koji danas nije razumljen, kazao je. U prvoj Crkvi, kada nije bilo časnih sestara, bio je red djevica. To je u Poljskoj i danas sačuvano.

Uz to što je djevičanstvo dar ono je i veliko dostojanstvo, velika milost koju je Bog dao po Isusu Kristu. Taj veliki dar nosimo u krhkim posudama i zato ga možemo ne sačuvati. Isus nam obnavlja duhovno djevičanstvo, to je velika poruka. Važno je hoditi u otvorenosti Duhu Svetome.

Propovjednik je progovorio i o duhovnosti sv. Ljudevita Marije Grigniona Monfortskog utemeljitelja reda kojem pripada. Upoznao je vjernike s njegovim djelom „Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji“. Napomeno je i kako je sv. Ivan Pavao II. iz te knjižice uzeo svoje geslo „Totus tuus, Maria“.

Također je kazao kako Isus vjernicima na putu razumijevanja i ostvarenja njihovog poziva daje Mariju kao pomoć. Upoznao je vjernike i s pogledom na Mariju kao kraljicu srdaca, što Družba Marijinih misionara monfortanaca posebno njeguje.

Kao poticaj za razmišljanje pater Filipović ispripovjedio je primjer razgovora s jednom pomalo izgubljenom osobom u kojem joj je postavio pitanje: Gdje je tvoje srce?, što joj je pomoglo da ga ponovno pronađe. „I ti trebaš pokušati pronaći svoje srce, u Bogu, u njegovoj riječi“, poručio je propovjednik vjernicima dodavši kako Gospa želi biti prisutna u njihovim srcima pomažući im naći odgovor.

Pjevanje na misi predvodio je katedralni zbor Gospe od Porata pod vodstvom Željane Lučić.

Drugog dana trodnevnice u četvrtak 13. kolovoza misa će se slaviti u 19 sati, nakon toga bit će razmatranje i klanjanje, te u 20:45 sati orguljski koncert liječnika Darka Kristovića.