Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica uoči 75. obljetnice mučeništva bl. Bulešića

Lanišće/Svetvinčenat (IKA)

U Lanišću, mjestu pogibije bl. Miroslava Bulešića, u nedjelju 21. kolovoza počela je trodnevnica uoči 75. obljetnice blaženikova mučeništva misnim slavljem koje je predvodio je vlč. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Na početku je predvoditelja misnoga slavlja pozdravio i predstavio župnik Josip Mašina.

Na početku homilije dr. Markić podsjetio je kako su prvi kršćani vjerovali da je dan smrti, osobito za mučenike, dan rođenja za nebesku slavu, „dies natalis“, te je u tom vidu naglasio kako je ovo prvi dan trodnevnice za proslavu toga „rođenja za nebo“ bl. Miroslava Bulešića. Uputio je na znakovitost dana njegove mučeničke smrti kada je ubijen iz mržnje prema vjeri. Toga dana je spomendan sv. Bartola, apostola koji je u svoje vrijeme podnio mučeničku smrt naviještajući evanđelje.

U nastavku homilije je u duhu misnih čitanja pojasnio znakove i znakovitosti o kojima oni govore. U prvom čitanju Izaija kaže „postavit ću im znak, znak koji će navješćivati slavu moju narodima i dalekim otocima koji nisu čuli glasa o meni ni vidjeli moje slave“. To je bila proročka vizija Izaije.

„I naš bl. Miroslav bio je znak svojim suvremenicima s kojima je dijelio vrijeme zemaljskoga života, ali ništa manje ne bi trebao biti znak nama. I nama treba biti veliki znak, jer čuvajući spomen na njega i njegovo mučeništvo obnavljamo našu spremnost na svjedočenje. Dok častimo lik bl. Miroslava Bulešića u isto vrijeme obnavljamo u sebi onu spremnost koju je on imao za podnijeti mučeništvo, ili u našem slučaju svjedočiti za Boga svojim život“, rekao je propovjednik, te dodao kako je blaženik poseban svećenicima. „Dijelio je s nama naš poziv i svećeničku službu. Stoga nam je i po tome primjer i nadahnuće u vršenju naše svećeničke službe“, rekao je dr. Markić te vjernike pozvao da u svojim zagovornim molitvama bl. Miroslavu uvijek uključuju i svećenike današnjeg vremena u našem narodu.

Nastavljajući govor o bl. Miroslavu kao znaku, rekao je kako je blaženik osobito znak vjernici župe u kojoj je podnio mučeništvo i vjernicima u cijeloj Istri, jer „pokazuje kako je zadaću svetosti moguće ostvariti u svakom vremenu i u svakome pozivu, a od te zadaće nema veće“. No, bl. Miroslav je još jedan znak: „Znak je i poziv na obraćenje i onima koji su u ono vrijeme sudjelovali u njegovu ubojstvu, ali i onima koji dan danas duhovno baštine, brane i štuju bilo koji totalitarni sustav koji je prezirao Boga i čovjeka. Znak je svima koji na pijedestal štovanja umjesto dragoga Boga stavljaju rasu, naciju, klasu, orijentaciju, bilo što drugo. Sve je to ideologija bez Boga i ako to činimo nismo na dobrom putu“.

U duhu drugoga čitanja, dr. Markić je posvijestio kako u 21. stoljeća naše vjere nema stoljeća u kojem Crkva nije bila progonjena. „Velika je tajna naše vjere, da što smo bliže Bogu, što smo dublje u vjeri to nam se Bog više sakriva, i sve teže prepoznajemo u patnji, trpljenju Božju blizinu. To je znak zrelosti vjere u križu, muci, trpljenju prepoznati Božju blizinu“, pojasnio je.

Na kraju homilije, osvrćući se na Isusov odgovor na pitanje „je li mnogo onih koji se spasavaju“, propovjednik je podsjetio kako „u tom trenutku nije bilo mnogih onih koji se spasavaju, jer se spasenje, tako vjerujemo mi kršćani, moglo dogoditi tek po Isusovoj žrtvi na križu, po Njegovu uskrsnuću, po Njegovoj pobjedi nad smrću. To je cijena našeg spasenja“.

„Neka nam današnja nedjelja i poruke njezinih čitanja budu dobar uvod u pripravu za proslavu blagdana bl. Miroslava, na kojemu su se u nebeskom kraljevstvu ostvarile današnje evanđeoske riječi: ‘evo ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji“, riječi su kojima je dr. Markić zaključio homiliju.

Misa je završena pjesmom „Palmina grano, bl. Miroslavu Bulešiću“, koja je namjenski napisana i skladana za proslavu beatifikacije.

Drugoga dana, u ponedjeljak, 22. kolovoza, nakon klanjanja, mogućnosti za ispovijed i krunice, misu u 18 sati predvodi vlč. Marko Dokoza, župnik na otoku Ugljanu.

Trećega dana, u utorak, 23. kolovoza, svečanu misu pjevanu po Laniški, s početkom u 18 sati, predvodi mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

Na samu 75. obljetnicu mučeništva, u srijedu, 24. kolovoza, svečanu misu u 11 sati predvodi preč. Milan Mužina, pulski dekan i župnik Župe sv. Pavla ap. To će misno slavlje animirati Župni zbor sv. Pavla ap. u Puli.

U Svetvinčentu, Blaženikovoj rodnoj župi, trodnevnica jepočela u nedjelju, 21. kolovoza, večernjom misom koju je predvodio vlč. Josip Mašina, župnik u Lanišću. Drugoga dan misu predvodi preč. Mladen Matika, pazinski dekan i župnik, a trećega dana vlč. Rikard Lekaj, župnik pulske katedralne župe.

Središnje svečano misno slavlje o 75. obljetnici mučeništva bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčentu, u srijedu 24. kolovoza u 18 sati predvodit će zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.