Budi dio naše mreže
Izbornik

Počela trodnevnica zaštitniku Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću

Metković (IKA)

Don Roko Kaštelan, župni vikar Župe od Otoka u Solinu, predvodio je misno slavlje u subotu 3. prosinca, prvog dana trodnevnice za proslavu zaštitnika metkovske Župe sv. Nikole biskupa.

Prije početka misnog slavlja župnik i neretvanski dekan don Davor Bilandžić molio je pred relikvijom sv. Nikole a potom na početku misnog slavlja blagoslovio i podijelio nove križeve ministrantima. Slavlje je animirao Papa bend.

Cjelokupno Isusovo djelovanje stoji u znaku smilovanja nad narodom, to je prekrasna slika, da se Gospodin smilovao nad nama, da u svim teškoćama što zajedno proživljavamo kroz obitelj, kroz osobne stvarnosti. Mislim da ne postoji veće utjehe  – da će se  Gospodin  smilovati kroz ove dane, dati  ono što nam je potrebno, donijeti radost – kraljevstvo je nebesko blizu, a mi toliko daleko, često puta  o tome ne razmišljamo – jer smo umorni i opterećeni, gubimo svoj identitet, ne znamo kako ćemo se ponašati, upozorio je don Roko.

„Tako i na krivi način shvaćamo evanđelje, trčimo  krivim ljudima, možda vračarima, gatarima, gledamo u kavu, želimo sve riješiti preko noći, a to tako ne ide, jer, đavlu se žuri u većini slučajeva!“ Tako ne dopuštamo Bogu da nas teškoće izgrade, približe Bogu. Puno je svetaca, puno ljudi koji su često rekli – da ih je patnja najviše približila Bogu. Zapitajmo se – kad smo se pomolili svetom Nikoli, da li on ostaje samo dio naše trodnevnice, dio kipa, relikvije, ili je sv. Nikola primjer – na koji način Krista primiti, da bi ti On mogao promijeniti život, da bi te mogao gurnuti naprijed u život, da bi ti mogao postati navjestitelj Kristovog evanđelja, možda ne na trgovima, ne u crkvama, ali makar u svojoj obitelji, svome susjedstvu…

Kraljevstvo Božje je tu, ohrabrimo svoja srca, Bog je tu – u kraljevstvu čovjekovog srca, ne marginalizirajmo nikoga, pokušajmo biti ono što je bio Isus Krist, možda nećemo raditi čudesa, nećemo uskrisavati mrtve, ali često puta ne znamo ni zagrliti ni utješiti nekoga, tako naše kršćanstvo postaje suho, ne donosi ploda, i onda s vremenom se gasi, ulazimo u kompromise s grijesima i malo pomalo gubimo povjerenje u Gospodina, u njegovu ljubav, njegovo milosrđe koje ima za svakoga od nas, imajmo povjerenje u Gospodina, poručio je vjernicima don Roko.