Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli susreti zajednice za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Zajednica „Antunovi ljiljani“ koja okuplja djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom svih dobi, uzrasta, interesa i dijagnoza, u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u Zagrebu, počela je s održavanjem susreta u novoj pastoralnoj godini 2023./2024.

Na prvom, listopadskom susretu s Antunovim ljiljanima, njihovim roditeljima, članovima obitelji i skrbnicima te volonterima razgovaralo se o talentima. Cilj susreta bio je otkriti koje sve talente posjeduju osobe s potrebnim potrebama, a da nekih nisu ni svjesne.

Često su naše misli usmjerene na to što netko ne može, ali ovdje smo bili usmjereni na to što sve Ljiljan može i koje su njegove jake strane. Bog je svakome od nas podario talente, neke možda još uvijek nismo otkrili jer nisu toliko očiti. Osobito je izazovno prepoznati ih kod osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a posebice ako se naglasak u poticanju razvoja nije stavio na osnaživanje i poticanje talenata – rečeno je među ostalim.

Krajnji cilj susreta nije bio samo otkriti talente, nego je dugoročni cilj upotreba, njegovanje, razvijanje, usmjeravanje i vrednovanje talenata u okružju u kojem osobe s potrebnim potrebama žive. Osim toga, osvješćivanjem talenata, koji se mogu nazvati i darovima, zajednica se obogaćuje, oplemenjuje i raste.

Na drugom susretu Antunovih ljiljana u studenome, prepoznati talenti od prethodnog susreta nastojali su se prikazati – bilo crtežom, bilo pismom, jednom ili dvije riječi – svatko u skladu sa svojim mogućnostima uz podršku volontera. Glavna svrha prikazivanja talenata jest sudjelovanje u igrokazu – prikazu živih jaslica po uzoru na svetoga Franju pod naslovom „Poklonstvo kraljeva“, u kojem će svaki član zajednice darovati svoj talent Isusu. Također, marljivo se radilo i na scenskom dijelu – odnosno kostimografiji. „Ljiljani“ su s volonterima birali kostime za žive jaslice. Za to vrijeme, roditelji i skrbnici su sa župnikom i rektorom bazilike fra Ivanom Marijom Lotarom imali vrijeme za zajedničku molitvu, svjedočanstva i dijeljenje iskustava. Zajednička želja i motiv susreta je da zajednica očvrsne te da se u suradnji s drugim roditeljima i skrbnicima gradi jedno veliko prijateljstvo koje prate povjerenje i ljubav.

Svi koji se žele uključiti u volontiranje s Antunovim ljiljanima, mogu se javiti fra Ivanu na adresu e-pošte askfrapriest@gmail.com.

Sljedeći susret planiran je za 17. prosinca, kada će biti i generalna proba za žive jaslice. Nadnevci susreta planiranih za drugi dio pastoralne godine su: 21. siječnja, 18. veljače, 17. ožujka, 14. travnja, 26. svibnja i 16. lipnja.