Budi dio naše mreže
Izbornik

Počelo studijsko putovanje đakona BK-a BiH

Mostar (IKA)

Dvanaestorica polaznika Đakonske pastoralne godine Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine počeli su u ponedjeljak, 13. svibnja završni tjedan u realizaciji predviđenog programa po kojemu je planirano studijsko putovanje po crkvenim središtima u Vrhbosanskoj metropoliji, objavljeno je na portalu Nedjelja.

Predvođeni voditeljima godine mons. Pavom Jurišićem i fra Mirom Relotom prvoga dana bili su u Mostaru. Slavili su misu u kripti mostarske katedrale koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić. Nakon toga obišli su katedralu o kojoj im je govorio biskup Palić te se posebno osvrnuo na život biskupa Petra Čule i njegovo značenje za Crkvu u teškom komunističkom vremenu te o mukotrpnom podizanju katedrale u Mostaru.

Poslijepodne đakoni su pohodili samostan Sv. Obitelji – sjedište Hercegovačke provincije školskih sestara franjevki te su se nakon molitve krunice Božjeg milosrđa zadržali sa sestrama u razgovoru o njihovom radu i djelovanju.

U večernjim satima posjetili su sjedište Hercegovačke franjevačke provincije u samostanu sv. Petra i Pavla u gradu na Neretvi gdje ih je dočekao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš. U samostanskoj kapeli izmolili su s franjevcima Večernju molitvu, nakon čega su razgledali samostansku crkvu, kriptu i knjižnicu. Upoznali su se s poviješću provincije i današnjim stanjem. Uz večeru i druženje nastavili su razgovor o programu Đakonske pastoralne godine. Time je završen prvi dan studijskog putovanja.

Drugi dan nastavljaju program pohoda Provincijalatu Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu, zatim Caritasovu domu u Lugu kod Gromiljaka, a u popodnevnim satima pohodit će samostane klauzurnih sestara klarisa u Brestovskom i karmelićanki na Stupu.