Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo godišnji susret predstavnika Caritasa iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine

Dubrovnik (IKA)

Godišnji susret predsjednika te ravnatelja i ravnateljica Caritasā iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine koji se od 8. do 11. listopada održava u Dubrovniku s radnim dijelom počeo je u ponedjeljak 9. listopada u dvorani Ivana Pavla II. u Gradu.

Nakon molitve trećeg časa riječi pozdrava izrekli su ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, dubrovački biskup Roko Glasnović, predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš, ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević i ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje.

Uime Hrvatskog Caritasa sve je pozdravio ravnatelj Glavnik te naglasio kako su se svi tu okupili kako bi zajedno promišljali kako unaprijediti zajedničku buduću suradnju. „Svjesni smo da smo upućeni jedni na druge. Znamo da smo pripadnici jednog naroda te da se Hrvatska nalazi u jednom povlaštenijem položaju od naše braće i sestara u Bosni i Hercegovini. Tim više imamo veću obvezu biti blizu našem narodu, Crkvi, ljudima u Bosni i Hercegovini. Zato smisao ovog našeg godišnjeg okupljanja jest kako promisliti i biti bliži jedni drugima da si možemo olakšati suradnju te da plodovi budu dobri“, rekao je fra Tomislav Glavnik.

Zahvaljujući svima na svemu što čine kako bi pomogli ljudima biskup Glasnović je kazao kako iz iskustva znamo da sve ima veću vrijednost kada se zajedno radi, kada se događa suradnja i zajedništvo Tijela Kristova. Caritas, kao djelovanje cjelokupne Crkve animirano od Duha Svetoga, ima danas prepoznatljivo mjesto ne samo u vanjskom pogledu, kazao je biskup i dodao kako vjeruje „da se taj pomak događa u tome da se dolazi do onih najpotrebnijih čime se ispunjava smisao svih razina Caritasa.“

Predsjednik Hrvatskog Caritasa biskup Radoš kazao je kako Božja ljubav nema granica te potaknuo sve da ono što čine bude još savršenije i poželio da „Bog ljubavi i mira“ bude sa svim sudionicima ovoga susreta u Dubrovniku. Ako je on s nama, on će nam otvarati putove, nastavio je, mi ćemo biti samo putokazi ili eventualno protok kroz koji će Božja ljubav proteći. Zazvao je na sve Božji blagoslov.

Prenoseći pozdrave i zahvale izočnog predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine nadbiskupa Tome Vukšića koji zbog posjeta jednoj zajednici u inozemstvu nije mogao sudjelovati na ovom skupu, ravnatelj Caritasa BiH Knežević izrazio je nadu kako će tijekom radnog susreta napraviti još jedan korak dalje u kvalitetnom ostvarivanju katoličkog i hrvatskog zajedništva na području obiju zemalja. Dodao je i kako je Dubrovnik i Dubrovačka biskupija u ova tri dana „središte karitativnog događanja Crkve u Hrvata.“

Ravnateljica dubrovačkog Caritasa Šanje poželjela je svima da im ovaj boravak u Dubrovniku i na području biskupije ostane u lijepom sjećanju, baš kao što je njoj ostao u prekrasnom sjećanju prošlogodišnji susret predstavnika Caritasa u Banjoj Luci. Za kraj je izrekla poruku: „Neka nam ne dosadi činiti dobro.“

Predstavnici Caritasā na susretu će, uz ostale teme, razgovarati o „Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, programu koji već petnaestak godina provode Hrvatski Caritas i Caritas Bosne i Hercegovine, o mogućnosti suradnje u prekograničnim (europskim) projektima te o djelovanju Caritasa iz Europe i svijeta na našim prostorima.

Na susretu također sudjeluju i suradnici biskupijskih Caritasa iz obiju zemalja, a prije ovog susreta u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru održane su duhovne vježbe za sve.

Tijekom poslijepodneva u hotelu Lero bit će održana i sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa. U 18 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku sudionici susreta sudjelovat će na euharistijskom slavlju.

U organizaciji domaćina Caritasa Dubrovačke biskupije u utorak 10. listopada predstavnici Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uputit će se prema Mljetu, gdje će obići Nacionalni park te u crkvi Samostana sv. Marije slaviti misu. Na povratku će obići Ston i Stonske zidine.