Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo s radom geoportal s informacijama o "koronavirusu" u FBiH

Sarajevo (IKA)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u rad je pustila internetski geoportal na adresi www.covid-19.ba.

Portal www.covid-19.ba je pripremljen u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, a građanima će pružati kompletne, aktualne i potvrđene podatke službenih i nadležnih javnih i zdravstvenih institucija koje se odnose na situaciju s koronavirusom.

Na ovoj internetskoj stranici dostupne su informacije za cijelu Federaciju BiH i pojedinačno po županijama o svim testiranim osobama, rezultatima testova, bili oni pozitivni ili negativni, kao i o broju smrtnih slučajeva, prenosi nedjelja.ba.

Također, na stranici se nalaze linkovi s naredbama, uredbama i preporukama nadležnih federalnih institucija kao što su Vlada Federacije BiH, Federalni stožer civilne zaštite, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Građani na ovom portalu mogu naći i sve bitne kontakt telefone.

Podatci se prikupljaju kroz aplikaciju koja je razvijena u pozadini geoportala i koja omogućava da Zavod za javno zdravstvo FBiH informatički bude povezan sa svim županijskim zavodima za javno zdravstvo kao i s kliničkim laboratorijama gdje se obavljaju sva testiranja na Covid-19, tako da oni svi rade nad jednom centraliziranom bazom podataka.

Ključne riječi:
BiH geoportal koronavirus