Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakovo: Počeo stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja i obilježavanje 20. godišnjice BIOS-a

Đakovo (IKA/TU)

Deveti stručni skup bračnih i obiteljskih savjetovatelja i obilježavanje 20. godišnjice osnutka i rada Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije počeo je u petak, 22. rujna u svečanoj Dvorana biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu.

Organizatori skupa, koji ima za temu „Suvremeni izazovi i pristupi u savjetovanju i psihoterapiji“, su Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije (Bračno i obiteljska savjetovališta i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja) i Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja (HRD BIOS). Đakovačko-osječka nadbiskupija, Hrvatska  biskupska konferencija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Hrvatski Caritas  i grad Đakovo su donacijama pomogli održavanje skupa.

Skup je započeo molitvom i kratkim nastupom KUD-a Tena iz Đakova, a zatim je okupljene pozdravio đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić. Mons. Hranić je pozdravio sve članove Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja iz svih biskupija u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, sve djelatnike, suradnike i volontere u naših crkvenim bračnim i obiteljskim savjetovalištima i sve goste, podupiratelje, predavače, voditelje radionica i supervizije iz Italije, iz Njemačke i iz Slovenije. Zahvalio je za podršku i dolazak svim djelatnicima u srodnim ustanovama društvene skrbi za čovjeka te za brak i za obitelj, predstavnicima lokalne političke vlasti i svim predstavnicima socijalnih, prosvjetnih i kulturnih ustanova te predstavnike sredstava društvenoga priopćavanja.

Zatim je nadbiskup govorio o osnutku Savjetovališta: mons. Marin Srakić je 2003. godine osnovao dva bračna i obiteljska savjetovališta na području biskupije: u Osijeku i u Slavonskom Brodu. Želeći da Caritas proširi tadašnje horizonte svoga djelovanja i da se više ne ograničava samo na dijeljenje humanitarne pomoći, te da se osim na materijalnu bijedu više fokusira i na duhovnu bijedu i siromaštvo tolikih ljudi i obitelji, da Caritas bude osjetljiviji za cjelovitiju brigu za čovjeka, savjetovališta su u početku prije 20 godina počela djelovati u okviru Caritasa Biskupije Đakovo, a nakon nekoliko godina prešla su u nadležnost i skrb Nadbiskupijskoga pastoralnoga centra, gdje ih se postupno integriralo i u redovito nadbiskupijsko pastoralno djelovanje te skrb za brak i obitelj.

Obraćajući se savjetovateljima nadbiskup Hranić je rekao: „Vaše Hrvatsko društvo bračnih i obiteljskih savjetovatelja i vaš dolazak ovih dana k nama u Đakovačko-osječku nadbiskupiju na skupštinu vašega društva u prostorijama Savjetovališta u Slavonskom Brodu i na vaš Deveti stručni skup ovdje u prostorima KBF u Đakovu te u Kuću susreta, kako bismo naša Savjetovališta i mi zajedno s vama te s gostima koje ste nam doveli iz domovine i iz inozemstva mogli obilježiti 20. obljetnicu djelovanja naših savjetovališta, predstavlja jako veliku moralnu i stručnu podršku djelovanju naših dvaju bračnih i obiteljskih savjetovališta te daljnjem snaženju i razvoju Obiteljskoga centra naše nadbiskupije. Hvala Vam na tome”.

Mons. Hranić je također zahvalio djelatnicama Savjetovališta koje su od početka uključene u njegov rad: gospođama Suzani Matošević, Elizabeti Matuzović i Ivani Stvorić. Posebnu zahvalnost izrekao je voditelju Obiteljskoga centra i predsjedniku Društva  bračnih i obiteljskih savjetovatelja doc. dr. sc. Josipu Bošnjakoviću. „U obredu svećeničkog ređenja molimo za milost mudrih suradnika biskupskoga reda. Hvala Ti dragi Josipe, što se trajno potvrđuješ kao tih, ali uporan i nezaustavljiv, ali baš zato dragocjen, premda zahtjevan i zato ponekad i pomalo neugodan suradnik biskupskoga reda, bez kojega bi ova naša mjesna Crkva, ovi savjetovatelji i Crkva u našem narodu ostali siromašniji i u mnogome lišeni stručnog razvoja i rasta savjetovališnog rada, kvalitete i širine crkvene skrbi za brak i obitelj, organiziranja i osiguranja sustavne adekvatne skrbi za permanentnu formaciju i osobni rast savjetovatelja te za rast i razvoj evangelizacijskog doprinosa Crkve našem hrvatskom društvu.“

Nadbiskup Hranić je, nadalje, zahvalio svim savjetnicama i savjetnicima za toliko toga što čine i time podižu razinu i kvalitetu evangelizacijskoga djelovanja Crkve u hrvatskom narodu te ugled Crkve u društvu. Zahvalio je za suradnju, pomoć i podršku svim prijateljima, suradnicima, i saveznicima koji na različite podržavaju i pomažu djelovanje te surađuju s bračnim i obiteljskim Savjetovalištima, sa Savjetovalištem za žrtve obiteljskoga nasilja te s Nadbiskupijskim obiteljskim centrom u cjelini.

Mons. Hranić je zahvalio i jedinicama lokalne i regionalne vlasti te župama koje su nam u početcima osigurale prostore za rad, do sada pruženu moralnu i financijsku podršku te vrednovanje rada savjetovališta. Zahvalio je i svim srodnim društvenim ustanovama skrbi za čovjeka koje surađuju sa savjetovalištima i savjetovateljima.

Skup je zatim pozdravio dr. Davor Vuković, v. d. prodekana KBF-a u Đakovu, čestitao je djelatnicima Đakovačko-osječkog BIOS-a na dosadašnjem dvadesetogodišnjem radu i svim sudionicima stručnog skupa želio blagoslovljen i plodan rad. Istaknuo je tri riječi: slušanje, riječ i molitvu kao neizostavne korake u radu savjetovatelja koji donose plodove ozdravljenja.

Ispred Ureda HBK-a za život i obitelj, u ime mons. Mate Uzinića, riječkoga nadbiskupa i osobno ime, skup je pozdravio dr. Petar Hodžić. On je izrekao iskrenu zahvalu i čestitke za sve ono što je učinjeno tijekom proteklih 20 godina. Pastirima mjesne Đakovačko-osječke crkve zahvalio je na prepoznavanju znakova vremena i samom utemeljenju Savjetovališta, djelatnicima je čestitao i zahvalio na predanom i požrtvovnom  radu.

Dr. Josip Bošnjaković, voditelj Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije i predsjednik Hrvatskog društva savjetovatelja pozdravio je sve nazočne i ukratko predstavio dvadesetogodišnji rad Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja. Skup je nastavljen izlaganjem dr. Zorana Vargovića, psihoterapeuta o temi Narativna terapija kroz Bibliju i iskustva iz Udruge Breza.