Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak nove formacijske godine u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u subotu 1. listopada započela je nova formacijska godina.

U novu formacijsku godinu pristigli su bogoslovi prve godine koji tek počinju svećeničku formaciju i studij teologije, te bogoslovi druge, treće, četvrte i pete godine koji nakon ljetnih praznika nastavljaju tijek formacije i studije teologije. Uoči početka nove formacijske godine bogoslovi su zajedno sa svojim odgojiteljima započeli listopadsku pobožnost u bogoslovnoj kapeli Presvetog srca Isusova povjeravajući novu formacijsku godinu Blaženoj Djevici Mariji koja zauzima važno mjesto u duhovnosti svakoga bogoslova i svećenika.

U nedjelju 2. listopada, na blagdan Svetih anđela cijela bogoslovna zajednica hodočastila je u župu Svetih anđela u Savski gaj. Tamo je domaći župnik preč. Ivan Topolnjak srdačno dočekao bogoslove i njihove odgojitelje i naglasio kako je to povijesni dan za Župu Svetih anđela jer nikad u povijesti župe nije odjednom cijela bogoslovna zajednica bila prisutna u toj župi. Misu je predvodio rektor Bogoslovije preč. Željko Faltak u koncelebraciji s domaćim župnikom Topolnjakom, odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem, te duhovnicima vlč. Antom Pavlovićem i vlč. Ivanom Grbešićem.

Rektor je u homiliji naglasio kako svatko od nas ima svoga nevidljivoga anđela čuvara koji nas pred nebeskim Ocem zagovara i štiti u svakodnevnom životu, a ovim hodočašćem cijele bogoslovne zajednice u župu Svetih anđela na njihov blagdan želja je da se cijela nova formacijska godina stavi pod njihovu zaštitu. Rekao je kako često pobožnost Svetim anđelima nepravedno ostaje u djetinjstvu kao pobožnost za malu djecu, jer izgubimo tijekom odrastanja svijest da nam tijekom cijeloga života treba anđeo koji nas štiti i brani od navale neprijatelja i zagovara pred Ocem nebeskim.

Nakon mise župnik je organizirao druženje uz agape za bogoslove i posvjedočio o svom pastoralnom iskustvu sa zatvorenicima u zatvoru Remetinec gdje djeluje već 26 godina. Osobita je povezanost Bogoslovije i župe Svetih anđela i djelatnica Danica Šapina koja je izrazila veliku radost dolaska bogoslovne zajednice u župu i tom prilikom bogoslove počastila tortom.

Nakon povratka u Bogosloviju u poslijepodnevnim satima održan je uvodni susret odgojitelja i bogoslova u Nadbiskupskom pastoralnom institutu kojem je predsjedao rektor Faltak na kojem je zaželio dobrodošlicu svim bogoslovima. Nakon zaziva Duha Svetoga rektor je predstavio bogoslovnoj zajednici bogoslove prve godine koji su započeli svoj put formacije prema svećeništvu, te je dao uvodne smjernice za novu formacijsku godinu i kratki pregled događanja i svega onoga što ih očekuje tijekom ove formacijske godine. Rektor je tom prilikom bogoslovnoj zajednici predstavio novog odgojitelja vlč. Tonija Potrebića kojemu je cijela zajednica zaželjela dobrodošlicu. Nakon susreta održana je zajednička večera u bogoslovnoj blagovaonici.