Budi dio naše mreže
Izbornik

Početak socijalno-karitativnog i pastoralnog praktikuma za bogoslove

Zagreb (IKA)

Bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u ponedjeljak 22. i utorak 23. studenoga upoznati su sa socijalno-karitativnim i pastoralnih praktikumom koji će obavljati.

U Nadbiskupskome bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu u ponedjeljak, 22. studenoga održan je sastanak bogoslova II. godine formacije s ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelenom Lončar.

Sastanku su nazočili rektor preč. Željko Faltak i odgojitelj bogoslova II. godine vlč. Mario Dukić. U obraćanju bogoslovima, s. Jelena Lončar predstavila je povijest Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i područje njegova djelovanja. Posebno je istaknula kuće koje pružaju usluge određene socijalne skrbi: Kuću Emaus i Kuću sv. Franje u kojima su smještena djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, zatim Kuću ljubavi u kojoj su smještene trudnice i majke s malom djecom i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi, Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjima „Bl. Alojzije Stepinac“, Prihvatilište za beskućnike i Kuću za mlade „Da život imaju“. Osvrnula se i na sektor karitativnog rada, ponajprije socijalne službe, koja prikuplja podatke o socijalnom statusu i utvrđuje potrebe korisnika, zatim obiteljsko savjetovalište koje kroz terapijski i savjetodavni rad pomaže osobama u određenim krizama i problemima. S. Lončar bogoslovima je govorila i o volontiranju, odnosno pomaganju starijim osobama koje određene aktivnosti ne mogu same obavljati, poput odlaska u trgovinu ili liječniku. Istaknula je i važnost župnih Caritasa u kojima se ljudi na razini župe povezuju te tako pomažu onima u potrebi. Susret je završen predstavljanjem kuća i aktivnosti u kojima će bogoslovi II. godine formacije vršiti svoj socijalno-karitativni praktikum, a s. Jelena Lončar posebno je izrazila uvjerenje i nadu kako će taj vid pastoralne dimenzije svećeničke formacije bogoslovima biti itekako na izgradnju i obogaćenje.

Idućega dana, 23. studenog u Bogosloviji je održan susret sa župnicima mentorima koji će primiti bogoslove u svoje župe na pastoralni praktikum. Susret je predvodio rektor preč. Faltak zajedno s odgojiteljem bogoslova III. i IV. godine vlč. Josipom Đurinom i s ostalim odgojiteljima u NBS-u. Župnici su bili pozvani iznijeti iskustva s dosadašnjih praktikuma za bogoslove te dati vlastite prijedloge i savjete za početak novih. U raspravi su se dotakli teme putnih troškova za bogoslove koji na praktikum idu u udaljenije župe od NBS-a, zatim su definirana zaduženja i aktivnosti koje bi bogoslovi trebali vršiti u župi i po njima steći nova iskustva i znanja te su predstavljeni termini za bogoslove u kojima će biti prisutni na župi s obzirom na dnevni red i odgojni plan i program Bogoslovije. Po završetku susreta župnici su se pridružili bogoslovnoj zajednici u molitvi Anđeo Gospodnji u kapeli, a potom i na ručku nakon kojeg su se bogoslovi imali priliku upoznati sa svojim novim mentorima kod kojih će odlaziti vikendom na pastoralni praktikum.