Budi dio naše mreže
Izbornik

Podjela diploma đakonima BK BiH

Sarajevo (IKA)

Predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić podijelio je u četvrtak 10. lipnja dvadesetorici đakona diplome o završenoj Pastoralnoj godini, objavljeno je na portalu Katoličkog tjednika Nedjelja.

Mala svečanost održana je u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, a uz kardinala Puljića bili su i nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić, voditelj Pastoralne godine mons. Pavo Jurišić te njegov zamjenik fra Miro Relota.

Nakon uvodne molitve riječi pozdrava uputio je mons. Jurišić koji je istaknuo kako je ovaj čin službeni završetak Pastoralne godine koja je u ovom obliku prvi put održana na razini Biskupske konferencije BiH. Prisjetio se starozavjetne zgode o mladiću Samuelu i ostarjelom svećeniku Eliju u kojoj je mladić Samuel bio osoba zahvaljujući kojoj je stari svećenik prepoznao glas Božji. „Draga braćo, pozvani smo biti prenositelji evanđelja (…) Pred vama je veliko polje rada, ali ne bojte se! Bog je naša snaga. On je naša pjesma“, ohrabrio je voditelj Pastoralne godine buduće prezbitere te je zaključno zahvalio svim predavačima, župnicima mentorima i profesoru Šimi Maršiću i djelatnicima NCM-a Ivan Pavao II. na otvorenosti i suradnji.

Uslijedila je podjela diploma koju je đakonima uručio kardinal Puljić. Zatim im je u kratkom nagovoru zahvalio na suradnji. Podsjetio ih je kako je bl. Alojzije Stepinac tijekom đakonskog ređenja za vrijeme Drugog svjetskog rata tadašnjim kandidatima poručio da ih šalje u krvavu kupelj. „Vi dragi đakoni svećeničkim ređenjem ulazite u ozračje opterećeno čudnim javnim mnijenjem u koje evanđelje teško prodire. Javno mnijenje je materijalizirano i opterećeno vrednotama imati, trošiti i uživati, kojemu nije lako odoljeti kako bi bili vjerodostojni navjestitelji i svjedoci Uskrslog Krista“, kazao je vrhbosanski nadbiskup te je zaključio: „Najvažnije je shvatiti i prihvatiti da ne idete u svijet u svoje ime niti uime nekoga čovjeka nego uime Isusa Krista. On je obećao da će biti s nama do svršetka svijeta“.

Diplome je dobilo 20 đakona iz: Vrhbosanske nadbiskupije (3), Mostarsko-duvanjske biskupije (4), Franjevačke provincije Bosne Srebrene (8), Hercegovačke franjevačke provincije (4) i Hrvatske dominikanske provincije (1) koji su u prethodnoj godini pohađali program zajedničke Pastoralne godine na razini Biskupske konferencije BiH, koja je prvi put održana u tom obliku, te su položili završni ispit. Time su stekli potrebne uvjete za svećeničko ređenje.