Budi dio naše mreže
Izbornik

Podjela službe lektorata i akolitata sedmorici bogoslova đakovačke bogoslovije

Beli Manastir (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić podijelio je 26. studenog službe lektorata i akolitata sedmorici đakovačkih bogoslova u župnoj crkvi sv. Martina, biskupa, u Belom Manastiru.

U koncelebraciji su bili poglavari Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, preč. dr. Stjepan Radić, rektor, vlč. dr. Davor Senjan, vicerektor, vlč. mr. Stjepan Matezović, duhovnik, i preč. Mato Gašparović, ekonom, te domaći župnik dotične župe don Pavao Špoljar, SDB.

Na početku homilije nadbiskup se osvrnuo na riječi evanđelja (Mt 25, 31-46) gdje je istaknuo „da smo svi podložni zadnjoj mjeri Isusovog suda“, a ta se mjera nalazi u odnosu prema onim neznatnima, marginaliziranima i bolesnima, jer upravo Isus na naš život gleda iz njihove perspektive, tj. on promatra na naš odnos prema njima. Svetkovina Krista svega Stvorenog, doziva nam u pamet Božju svemoć i poniznost u isto vrijeme, istaknuo je dalje nadbiskup, pri čemu se ta poniznost najviše očituje upravo u daru služenja.

Nadalje nadbiskup je, obraćajući se kandidatima za lektorat, naglasio da Božja riječ postaje njihova radost, snaga i ljubav te da ih Božja riječ treba oblikovati kao osobe u vjeri. „Ona treba u potpunosti oblikovati vaš život, probuditi u vama još veću ljubav prema biblijskim predmetima i cjelokupnom teološkom studiju kako biste mogli biti ne samo čitači Božje riječi u liturgiji, nego i učitelji Božjega naroda“.

Obraćajući se pak na osobit način, kandidatima za akolitat nadbiskup je istaknuo: „Dragi bogoslovi koji primate službu akolita, po toj službi postajete pomoćnici svećenicima i đakonima u službi Kristova oltara. Zato iz toga vašeg pridruživanja svećenicima i đakonima proizlazi i zahtjev vašeg suobličenja Isusu Kristu“. Ujedno im je poručio da se čitavim svojim životom daruju drugima, te da na takav način uistinu budu snaga i oslonac onima koji su u potrebi.

Na kraju je nadbiskup zahvalio Bogu što ih je pozvao u ove službe te im je naglasio da ih oni svjedoče svojim životom.

Nakon homilije uslijedila je dodjela službe lektorata i akolitata, pri čemu su lektorat primili: Stjepan Kuharić (Župa sv. Petra i Pavla, apostola, Marijanci), Valentino Kujundžić (Župa Marije Majke Crkve, Subotica), Josip Mikulec (Župa sv. Martina, biskupa, Beli Manastir) i Matej Špiranec (Župa sv. Benedikta i Žalosne Gospe, Kloštar Podravski). Službu akolitata su primili: Karlo Strišković (Župa sv. Petra, apostola, Satnica Petrijevačka), Zinsou Hermann Kodjo (Biskupija Porto-Novo, Benin) i Souro Gutenberg Hounye (Biskupija Porto-Novo, Benin).