Budi dio naše mreže
Izbornik

Pohod hrvatskih biskupa „Ad limina apostolorum“ od 12. do 17. studenoga

Rim (IKA )

Hrvatski biskupi odlaze u svoj treći pohod „Ad limina apostolorum“ od osnutka Hrvatske biskupske konferencije. Nakon 1999. i 2006. hrvatski biskupi pohodit će pragove apostola od 12. do 17. studenoga.

Latinski naziv „Ad limina apostolorum“ prevodi se kao pohod „apostolskim pragovima”, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve. Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji. Biskupi pak nastanjeni izvan Europe imaju obvezu obaviti pohod „Ad limina apostolorum” svakih deset godina, ali i oni moraju dostavljati pismeni izvještaj svakih pet godina.

Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400.

Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji „Pastor bonus” (Dobri pastir) pohodi „ad limina” zapravo su „kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora« (br. 29).

Uoči službenog početka pohoda, hrvatski biskupi će u nedjelju 11. studenoga u 18 sati slaviti euharistiju u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na početku službenog dijela programa u ponedjeljak 12. studenoga u 7.30 sati članovi HBK slavit će misu u bazilici Sv. Petra, na oltaru na grobu sv. Petra, koju će predvoditi predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon mise svečano će biti otkrivena ploča u bazilici Sv. Petra. Slijedi susret biskupa s papom Franjom.

Idućih dana biskupi će pohoditi pojedine dikasterije Svete Stolice te slaviti misna slavlja u ostalim trima rimskim bazilikama.

U srijedu 14. studenoga u 15.45 sati biskupi će pohoditi rimsku katedralu baziliku Sv. Ivana Lateranskog gdje će u tamošnjem baptisteriju misu predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U petak 16. studenoga u 16.30 sati euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Na završetku pohoda, u subotu 17. studenoga, u 9.30 sati misu u bazilici Sv. Marije Velike predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon mise bit će otkrivena ploča.

Ključne riječi:
ad limina apostolorum biskupi HBK