Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokušaj podmetanja požara u bazilici kod Getsemanskog vrta

Jeruzalem (IKA)

Izraelska policija je objavila kako je uhitila radikalnog židova koji je 4. prosinca „unutrašnjost crkve polio zapaljivom tekućinom i podmetnuo požar“. Kršćanske vođe u Svetoj zemlji zahtijevaju provođenje istrage nakon pokušaja paleža ove znamenite Bazilike Agonije, izvještava u petak 11. prosinca portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.


Bazilika se nalazi u Jeruzalemu na Maslinskoj gori, a poznata je i kao Crkva svih naroda jer je u njezinoj izgradnji sudjelovalo 18 nacija. Izgrađena je na stijeni na kojoj je Krist molio u noći prije svog raspeća. Vatra je oštetila bizantinski mozaik koji prekriva pod crkve i jednu klupu, ali se srećom nije proširila na ostatak zdanja.

Zbor katoličkih ordinarija Svete zemlje poziva na sprječavanje sličnih napada u budućnosti

U povodu ovog nemilog događaja, Zbor katoličkih ordinarija Svete zemlje, koji se sastoji od vođa latinskih i istočnih Katoličkih Crkava, izdao je priopćenje u kojem poziva na sprječavanje sličnih napada u budućnosti.

„Dok zahvaljujemo Bogu na tome što je vatra brzo ugašena, iskazujemo zahvalnost i policiji na njihovoj brzoj reakciji i uhićenju osumnjičenika. Također zahtijevamo da se ozbiljno istraži ovaj napad, posebice jer se čini da je bio rasno motiviran“, poručili su iz ordinarijata.

Kršćani u Izraelu posljednjih su godina meta napada ekstremističkih cionističkih i islamističkih skupina

Prema pisanju International Christian Concerna (ICC), kršćani u Izraelu posljednjih su godina meta napada određenih ekstremističkih skupina, kako cionističkih, tako i islamističkih.

Jeruzalemski latinski patrijarhat zbog toga je već ranije pozivao na poduzimanje obrazovnih mjera kako bi se zaustavili napadi na vjernike i crkve, dok je Zbor katoličkih ordinarija Svete zemlje tražio sastanak s izraelskim vlastima, uključujući i premijera, no pozivi na razgovor su odbijeni, prenosi u petak 11. prosinca portal Katoličkog tjednika – Nedjelja.