Budi dio naše mreže
Izbornik

Pola stoljeća djelovanja župe Kraljice Mira u Makarskoj

Makarska (IKA)

Župa Kraljice Mira u Makarskoj proslavila je 50. obljetnicu postojanja svečanim euharistijskim slavljem koje je, u nedjelju 20. listopada, predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili dekan Makarskog dekanata mons. Pavao Banić, župnik župe Kraljice Mira don Mislav Šaškor, upravitelj svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu don Mijo Šurlin i duhovni asistent u vepričkom svetištu don Alojzije Bavčević. Pjevao je župni zbor župe Kraljice Mira.

Nadbiskup Barišić je u uvodnom dijelu homilije govorio o povijesti i nastanku župe Kraljice Mira u Makarskoj. „Pedeset godina, zlatni jubilej. Godine 1969. osnovana je ova župa. U tom vremenu Makarska se širila istočno i zapadno. Zbog sve većeg broja ljudi, pojavila se pastoralna potreba za osnivanjem nove župe. S obzirom na teške okolnosti u kojima je župa osnovana, posvećena je Kraljici Mira. Mir nam nedostaje u današnjem svijetu. Zbog toga je taj naziv trajno aktualan, proročki i poziva nas na otvaranje našega srca majci Mariji, Kraljici Mira koja je rodila izvor svakoga mira – Gospodina našega Isusa Krista“, istaknuo je mons. Barišić.

Govoreći o razorenim ljudskim odnosima i nemiru u ljudskom srcu, naglasio je kako suvremeni čovjek trajno traga za mirom. „Nažalost u nama se često pojavljuje stres te osjećaji ljubomore i mržnje. Ispunjenje i osjećaj zadovoljstva tražimo na krivim mjestima, a savjest nam je uspavana. Pri tome nemamo sluha za potrebe ljudi u nevolji. S druge strane, svjesni smo činjenice da smo u potpunosti ispunjeni tek kada mir unesemo u naše živote. Mir je najveće bogatstvo što nam potvrđuje i Gospodin naš Isus Krist kada kaže: ‘Blago mirotvorcima’. Upravo zbog potrebe za mirom, vjernici se nedjeljom okupljaju na misi, tražeći od Gospodina oproštenje za grijehe i zahvaljujući mu na daru Njegova mira“, rekao je nadbiskup, dodavši kako Crkva želi obuhvatiti sve dimenzije čovjekova života kako bi ga trajno obogatila vrijednostima pravde, pravednosti, solidarnosti, ljubavi i milosrđa.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Lk 18, 1-8), pojasnio je kako je sudac nepošten i pohlepan, čovjek koji gleda samo svoje interese, dok je udovica slika svih onih koji su na periferiji, slika svih odbačenih i ostavljenih, onih koji se smatraju najnižim slojem društva. „Sudac ipak udovoljava zahtjevima udovice, ali ne zbog toga što je solidaran, nego jer mu ona smeta i dosađuje“, ustvrdio je mons. Barišić, istaknuvši kako u ovom evanđeoskom tekstu Gospodin poziva i potiče na iskrenu molitvu. „Ako ovaj sudac prihvaća zamolbu udovice, zamislite koliko će tek naše molitve uslišiti Onaj koji nas je stvorio iz ljubavi. Molitva znači povjerenje, otvorenost, ustrajnost. Ona stvara odnose, prijateljstvo i zajedništvo. Budimo dovoljno mudri kako bismo izbjegli zamku shvaćanja molitve u smislu automata koji nam ostvaruje naše želje i prohtjeve. Ako naše molitve nisu uslišane, razlog nije Gospodinov zaborav, nego Njegova želja da nas formira u ljudskom i vjerničkom rastu“, pojasnio je nadbiskup.

Odgovarajući na evanđeosko pitanje hoće li Sin Čovječji po dolasku naći vjere na zemlji, mons. Barišić je naglasio kako je siguran u Kristov pronalazak vjere na onom mjestu na kojem bude prisutna molitva jer je „ona živi jezik vjere i povjerenja“.

Zaključujući, potaknuo je vjernike na „trajno zahvaljivanje Gospodinu zbog svih dobrih djela koja nam u svojoj ljubavi svakodnevno pokazuje“.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Mislav Šaškor zahvalio je nadbiskupu na poticajnim, pastirskim i ohrabrujućim riječima, te svima onima koji su svojim radom pridonijeli proslavi župne obljetnice. Nadbiskup Barišić najavio je izgradnju katoličkog dječjeg vrtića u sklopu pastoralnog centra župe Kraljice Mira.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Ivan Čotić, don Damir Vuletić i don Stipe Ljubas.