Budi dio naše mreže
Izbornik

Polemika u Francuskoj zbog plakata za olimpijadu koji prikazuje Dom invalida bez križa

Pariz (IKA)

Službeni plakat za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. izazvao je kritike jer je na prikazanome Domu invalida, jednoj od pariških znamenitosti, izostavljen križ, izvijestila je u petak 8. ožujka KNA.

Šareni plakat, čiji je autor ilustrator Ugo Gattoni, prikazuje nekolicinu francuskih simbola, poput Eiffelova tornja, Trijumfalnih vrata i Doma invalida. U pozadini te panorame vidi se kupola pariškog Doma invalida, ali bez križa na njezinu vrhu.

Brojni korisnici platforme X izrazili su ljutnju zbog toga detalja. Vodeći kandidat desno liberalne stranke Les Republicains (Republikanci) na izborima za Europski parlament François-Xavier Bellamu upitao je: “Kako možemo razumjeti Invalide, ako izbrišemo križ koji predstavlja njihovo duboko značenje? Kako se može tvrditi da se voli zemlju, ako se čini sve kako bi se uništili njezini korijeni?”

“Kakvog smisla ima organizacija Olimpijskih igara u Francuskoj, ako je riječ o tome da se sakrije tko smo?”, upitala je pak kandidatkinja desne stranke Reconquete (Ponovno osvajanje) Marion Marechal.

Organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara odgovorio je priopćenjem. Tvrdi da je riječ o “vedroj, umjetničkoj interpretaciji izmišljenog grada”. Odbor poručuje da je umjetnik iznova interpretirao mnoge elemente. Plakat ne polaže pravo na potpunost niti je vjeran stvarnosti, tumači odbor. Kao primjere navodi morski val pred lukom u Marseilleu koji podsjeća na Tahiti, Eiffelov toranj u ružičastoj boji ili podzemnu željeznicu ispod Trijumfalnih vrata.

Ti elementi ne moraju biti predmetom političkih tumačenja, smatra organizacijski odbor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Autor Gattoni poručio je pak da nije niti pokušavao vjerno prikazati objekte i građevine. Nego, “onako kako mi se čine, bez skrivenih motiva”, ustvrdio je.

La Croix podjeća da se nešto slično dogodilo za Olimpijskih igara u Parizu 1924. godine. Tada je na jednom od dvaju službenih plakata prikazan bacač koplja s bazilikom Presvetog Srca Isusova (Sacre-Coeur) na Montmartreu u pozadini, na kojoj također nije bio prikazan križ.

Pozlaćena kupola, jedan od najprepoznatljivijih pariških simbola, u blizini Eiffelova tornja, dio je baroknog Doma invalida, bolnice i smještaja za ratne invalide iz kasnog 17. stoljeća. Kupola je dio kapele, koja je 1840. prenamijenjena u mauzolej cara Napoleona I., prenosi KNA izvješće lista La Croix.

Na plakatu nema najpoznatije i najposjećenije znamenitosti, katedrale Majke Božje Pariške (Notre-Dame de Paris), za koju je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon požara 2019. obećao da će biti ponovno otvorena 2024. godine. Prema posljednjim najavama, to se neće dogoditi do olimpijade, nego krajem godine.