Budi dio naše mreže
Izbornik

Poljska: Proglašen nacionalni dan molitve i solidarnosti s Afganistanom

Varšava (IKA)

Poljska biskupska konferencija (KEP) poziva sve vjernike da u nedjelju 5. rujna sudjeluju u Nacionalnom danu molitve i solidarnosti s afganistanskim narodom, objavio je Vatican News.

O inicijativi je odlučeno 25. kolovoza, tijekom radova Vijeća dijecezanskih biskupa održanog ovog tjedna u Jasnoj Gori.

„Slušajući glas pape Franje, koji je pozvao sve ljude dobre volje ‘da se mole Bogu mira kako bi utihnulo oružje i rješenja se potražilo za stolom dijaloga’, molim župnike i vjernike u Poljskoj da mole i materijalno pomažu mučenički afganistanski narod”, navodi se u apelu predsjednika Poljske BK, mons. Stanisława Gądeckog. Poljski biskupi pozivaju da se molitvene nakane na misama sljedeće nedjelje posvete Afganistanu te da se organizira posebnu kolektu u svim župama. Prikupljena sredstva bit će namijenjena Caritasu Poljske, koji je već uključen u razne inicijative u korist izbjeglica i prognanika u zemlji i inozemstvu.

U suradnji s Caritasom u Pakistanu, zemlji koja trenutno ugošćuje najveći broj afganistanskih izbjeglica, Caritas će pokrenuti tromjesečnu humanitarnu akciju kako bi se osiguralo osnovne potrepštine (hranu, vodu, proizvode za osobnu higijenu, odjeću i deke, privremene toalete) za oko 1 500 obitelji. Novi nacionalni program potpore također je planiran za izbjeglice koje su stigle u Poljsku: od duhovne, psihološke i socijalne pa do jezične, pravne i zdravstvene pomoći.

U obraćanju vjernicima nakon molitve Anđeo Gospodnji na Trgu sv. Petra u Vatikanu u nedjelju 29. kolovoza papa Franjo pozvao je na molitvu i post u Afganistanu.