Budi dio naše mreže
Izbornik

Polnoćka u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske

Subotica (IKA)

Subotički biskup Slavko Večerin predslavio je misu polnoćku u subotičkoj katedralnoj crkvi Sv. Terezije Avilske na hrvatskom, a svečanu danju božićnu misu na svetkovinu Isusova Rođenja na mađarskom jeziku.

U homiliji biskup Večerin kazao je da je povijesni i radosni događaj „danas vam se rodio Spasitelj“, upućen preplašenim pastirima, postao trajnost, temeljni i središnji događaj povijesti koji obuhvaća sve vijekove i generacije.

Radosna vijest Emanuela – Boga s nama, trajno nova i uvijek suvremena, dopire i susreće i nas u našem „danas“. Susreće nas u trci dana u mnoštvu različitih i svakojakih vijesti koje kruže u našem eteru. Tolike nam vijesti svakodnevno ulaze u naše domove, blize i daleke, domaće i strane, više loše nego dobre. Nerijetko nas zabrinjavaju i plaše. Zato nebeski glasnik javlja betlehemskim pastirima a još više nama danas: „Ne bojte se“! Riječ je to o čudesnoj, jedinstvenoj i radosnoj vijesti za sav ljudski rod, koja  daleko nadilazi sve dobre vijesti naših ostvarenja, otkrića i mogućnosti. Koliko god su novosti na raznim poljima značajne za život, one ostaju djelomične, prolazne, nesposobne dati nam konačni smisao života i povijesti. Sve takve vijesti ne uspijevaju nas obnoviti i vratiti drugim putem u stvarnost našeg svakodnevlja“, kazao je mons. Večerin.

Tumačeći navješteno izvješće o Spasiteljevu rođenju, biskup je rekao: „Za njih nije bilo mjesta u svratištu“, čujemo u izvješću o radosnoj vijesti. Bilo je mjesta u svratištu ali ne i za njih. Ima li danas mjesta za Betlehemsko Dijete  u našem životu, osobnom i obiteljskom? Koliko ima mjesta za Njega u našem društvu, zakonodavstvu, kulturi, znanosti, medijima….?

Tamo gdje za Njega nema mjesta, nastaje praznina. U Betlehemskom Djetetu Bog nam dariva trajno ogledalo svoga čovjekoljublja, mjeru i kriterij čovjeka i čovještva. Božje čovjekoljublje znači Božji zagrljaj i toplinu roditeljima i djeci, radost i utjehu osamljenima i bolesnima, svjetlo u poteškoćama i nevoljama, snagu u slabostima i kušnjama. Zato Njega, novorođenoga, dozivlju naše žalosti i tjeskobe, noći i osamljenosti, unutarnje i izvanjske tame; traže Ga naše izgubljenosti i padovi, lutanja i razočaranosti; žele Ga naše radosti i žalosti, utjehe i ohrabrenja; Njega dozivlju, traže i žele naše svakodnevne vijesti i događaji, istaknuo je propovjednik.

„Neka radosna vijest Betlehemskog Djeteta zahvati naša srca, pročisti poglede, otvori horizonte, probudi svijest dostojanstva i radost zajedništva. Pred čudesnim i sudbonosnim Otajstvom Božje ljubavi, neka vijesti koje dopiru u naše domove danas ustupe mjesto radosnoj vijesti Betlehema! Neka postanu njezin odjek kako bi u nama, u našim obiteljima i društvu, uvijek bilo mjesta za glas radosne vijesti Novorođenog Djeteta koji poradi nas i našega spasenja čovjekom posta“, zaključio je biskup Večerin.

Pjevanje na misi predvodio je Katedralni zbor „Albe Vidaković“ kojim je ravnao Miroslav Stantić.