Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomoć Caritasa obiteljima stradalima u potresu

Zagreb (IKA)

Sredstvima prikupljenima u okviru akcije »Pomozimo zajedno«, koju je Hrvatski Caritas organizirao za pomoć u obnovi obiteljskih kuća stradalih u potresu u Zagrebu i okolici 22. ožujka ove godine, 45 obitelji dobilo je vaučere za nabavu građevinskog materijala, sanitarija i bijele tehnike.

Korisnike vaučera tvrtke Pevex d.o.o. u iznosu od 10.000 kuna preporučio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije na temelju izvida na terenu, evidencije razmjere šteta, procjene statičara te je u dogovoru s Hrvatskim Caritasom definiran niz socijalnih i ekonomskih kriterija za ostvarivanje pomoći.

»U akciju našega nadbiskupijskog Caritasa za pomoć kućanstvima stradalima od potresa vrlo zauzeto su se uključili i župnici i župni Caritasi na područjima stradalima od potresa. Oni su predložili po oko dvadeset ugroženih obitelji iz svojih župa te su nam na terenu pomogli da te obitelji, ili samce, lakše nađemo. Ponekad su nam pružili i uslugu prijevoza do nekih korisnika. Prekrasno je bilo surađivati s njima jer su nam s oduševljenjem pomagali. S druge strane bili smo potreseni teškim situacijama koje smo zatekli na terenu. Naš dolazak svim tim ljudima donio je veliku nadu i silno ih obradovao jer im je ova Caritasova akcija donijela prvu značajniju pomoć poslije nepogode koja ih je zatekla«, izjavila je Jadranka Bosnar, voditeljica Socijalne službe Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.
Davor Zeko, voditelj Službe župnih Caritasa, nadovezao se: »U razdoblju od 21. svibnja do 3. lipnja ove godine obišli smo 63 stradala kućanstva u župama Gornja Stubica, Čučerje i Marija Bistrica, a preostao nam je obilazak još 4 kućanstva u Donjoj Stubici. Do sada je Hrvatski Caritas donacijom od po 10.000 kuna (vaučeri za kupnju u Pevexu) pomogao 45 obitelji, a za preostale 22 obitelji pomoć će pružiti Caritas Zagrebačke nadbiskupije sredstvima prikupljenima u svojoj akciji za stradale u potresu, u koju se građani još uvijek mogu uključiti«.
Budući da razmjeri stradanja znatno premašuju mogućnosti za pomoć svim stradalim obiteljima, Caritas Zagrebačke nadbiskupije poziva sve one koji to mogu i žele da se uključe u prikupljanje novčanih donacija kroz akciju »Vratimo sigurnost Doma«.

Humanitarna pomoć, prikupljena kroz akciju »Vratimo sigurnost Doma«, bit će iskorištena za pokrivanje troškova obnove i uređenja Doma sv. Franje u Vugrovcu, a dio prikupljenih sredstava usmjerit će se za pomoć obiteljima stradalima u potresu u vidu nabave građevinskog i drugog materijala, opreme i namještaja. Novčane donacije mogu se uplatiti na račun Caritasa Zagrebačke nadbiskupije:
Privredna banka Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10000 Zagreb, Hrvatska
Broj računa: IBAN HR1423400091110343166
Za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC PBZG HR2X
Primatelj donacije: Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 31, 10000 Zagreb
Svrha uplate: Prilog za potresom oštećeni Dom za djecu u Vugrovcu i stradale obitelji
Poziv na broj: 01700
Uplata donacija može se izvršiti i online: http://www.czn.hr/donacije-online.
Više informacija moguće je dobiti od voditeljice Kuće sv. Franje u Vugrovcu Ivane Vincek Kovačić, na broj mobitela 099 2391 603.