Budi dio naše mreže
Izbornik

Pomoćni tajnik Dikasterija za nauk vjere mons. Scicluna: Celibat bi trebao biti dobrovoljan

Malta (IKA)

Pomoćni tajnik Dikasterija za nauk vjere i predsjednik Malteške biskupske konferencije malteški nadbiskup Charles Jude Scicluna je u razgovoru za „Times of Malta“ pozvao na „ozbiljnu raspravu“ o celibatu svećenika, izvijestili su 8. siječnja 2024. KNA i Vatican News.

Svrha celibata prema Zakoniku kanonskog prava je čuvanje potpune i trajne uzdržljivost radi kraljevstva nebeskoga. Zato su klerici obvezani na celibat, koji je osobit Božji dar da bi posvećeni službenici mogli nepodijeljena srca lakše prianjati uz Krista i slobodnije se posvetiti služenju Bogu i ljudima (usp. kan. 277).

Međutim, o celibatu se, posebice u Europi, javno raspravlja desetljećima.

Mons. Scicluna rekao je da bi Katolička Crkva trebala razmotriti reviziju svojih pravila da bi svećenicima omogućila brak.

„Zašto bismo izgubili mladića koji bi bio dobar svećenik samo zato što se želi oženiti?“, upitao je. Celibat je u prvom tisućljeću postojanja Crkve za svećenike bio dobrovoljan „i trebao bi ponovno postati dobrovoljan“, ustvrdio je nadbiskup Scicluna.

Također je istaknuo da su se neki svećenici zbog celibata upuštali u tajne veze, koje su u nekim slučajevima rezultirale i djecom. To je „globalna stvarnost“.

Mons. Scicluna, 64-godišnji pravni stručnjak glasi za bliskog suradnika pape Franje i „glavnog istražitelja“ i u slučajevima zlostavljanja, pišu KNA i Vatican News.

Prošle godine papa Franjo nije isključio ukidanje obveznog celibata za svećenike. U razgovoru za argentinski portal Infobae, na pitanje je li moguće revidiranje celibata, odgovorio je: „Da.“ Pritom je povukao usporedbu sa zajednicama Katoličke Crkve na Istoku u kojima su svećenici uglavnom oženjeni muškarci. Pojasnio je da je u Zapadnoj Crkvi celibat disciplinsko pitanje, „vremeniti propis“ i stoga „privremen“, za razliku od svećeničkog ređenja koje je trajno. Međutim, izrazio je sumnju da bi izuzeće od celibata olakšalo muškarcima odabir svećeništva. „Ne vjerujem da hoće“, rekao je Sveti Otac.