Budi dio naše mreže
Izbornik

Porcijunkula u Slavonskom Brodu proslavljena misom i procesijom

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan Blažene Djevice Marije od Anđela – Porcijunkula svečano je u ponedjeljak 2. kolovoza proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

Svečanu misu predslavio je župnik Župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić, a suslavio je gvardijan fra Klaudio Milohanović.

Na početku homilije preč. Lenić upozorio je da užurbanost današnjega življenja poziva da se zastane, da se ‚resetira‘ i potraži mjesto smiraja, traži Onoga koji je Mir, okrjepa, te vapi za otkrivanjem onoga prvotnog i bitnog u životu i povijesti, da ljudi ne bi bili izgubljeni, dezorijentirani, nesigurni.

Nadalje je rekao da upravo blagdan Gospe od Anđela, porukom Božje riječi i Otajstvom koje ona objavljuje, te tradicijom slavljenja napose u velikoj franjevačkoj obitelji diljem svijeta, vraća počecima naše vjere i postojanja, onda i franjevačkim izvorima koji su duboko kršćanski i evanđeoski, tako životni i programatski za svako i ovo vrijeme.

Naglasivši da je sveti Franjo posebno častio Blaženu Djevicu Mariju rekao je da mu je ona „bila učiteljica slušanja Božjega glasa pod zidinama male, trošne crkvice; ona ga je poticala na do kraja predano služenje Kristu siromašnom, čistom i poslušnom, kakvom se ona predala. I sigurno je dar božanske Providnosti da su Franjini počeci novoga života, njegova obraćenja, slušanja i nasljedovanja Krista, okupljanja braće i svega drugoga, pa i prijelaza s ovoga svijeta u sretnu vječnost povezani za malu njezinu crkvicu, crkvicu Gospe od Anđela – Porcijunkule. Ona zato sve sljedbenike i vjerom otvorene učenju od Franjina puta vraća na početke: Kristovu utjelovljenja koje se dogodilo i vazda živi u nama – krštenima; vraća nas njegovoj mudrosti koju nam uvijek novom svježinom otkriva njegovo evanđelje i to želi danas kada smo često ‚probiratelji‘ evanđeoskih savjeta koji nam idu ili ne idu ‚u prilog‘, koje od nas traže manje ili više promjene; vraća nas njegovoj milosti i milosrđu koje prati i pomaže sve naše nove korake i odluke, baš kako je to bilo na primjeru Djevice Marije; također i sv. Franje“, rekao je propovjednik.

„Gospa od Anđela – Porcijunkula zato je danas nama darovano mjesto i vrijeme, u ovom drevnom franjevačkom zdanju našega grada, kao milosna prigoda zastajanja i sabiranja mudrosti Kristova Evanđelja, da bi obnovili svoje živote, svoj krsni savez i osnažili tako potrebno kršćansko svjedočenje. Gospa od Anđela – Porcijunkula je od Boga nam dana prilika za novo iskustvo Božje blizine, u kakvoj je živjela Marija, te prihvatila i donijela svima Spasitelja. Blizina je to kojom se prihvaća samoga Krista i rađa usred svijeta; blizina je to koja ohrabruje uslijed svake smetenosti pred izazovima Božjih planova, koje nije bila lišena ni Marija, pa i nadasve ozdravlja uslijed izgubljenosti i grešnosti, kojoj smo svi skloni. Blizina je to koja uvodi u susret s Ocem milosrđa, koji nas čeka raširenih ruku, da nas zaodjene novim haljinama svojih sinova i kćeri. Zar ne, braćo i sestre, da nam je potrebno takvo iskustvo, koje nam omogućava svaki pristup sakramentu ispovijedi, a onda i s njim povezana molitva oprosta koju Krist Otkupitelj daruje po Crkvi, služiteljici njegova milosrđa i spasenja“, poručio je predslavitelj Lenić.

Naglasivši da je u tajni Utjelovljenja početak naše vjere i spasenja, vremena milosti i milosrđa Gospodnjega, što je davno potvrdila Crkva uvodeći praksu trostrukog moljenja „Angelusa“ – molitve „Anđeo Gospodnji“ dnevno, posvijestio je da bi ta molitva u vjernicima trebala probuditi spomen Kristova Utjelovljenja.

Kako nakon 16 godina župničke službe u središnjoj brodskoj župi Gospe Brze Pomoći uskoro odlazi na novu službu u Đakovo, župnik Lenić zahvalio je ocima franjevcima na lijepoj suradnji i pastoralnoj pomoći u župi, vjernicima za svaku blizinu, gestu dobrote a osobito molitve i dioništva u euharistiji.

Misi je prethodila franjevačka krunica. Na kraju mise gvardijan fra Klaudio pjevajući je predmolio litanije Blaženoj Djevici Mariji pred slikom izloženom na oltaru Svetoga Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franju koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao viđenje.

Prostrana barokna franjevačka crkva i klaustar omogućili su brojnim vjernicima sudjelovanje u slavlju mise, kao i u procesiji sa svijećama i slikom Gospe od Anđela, koja je završila u klaustru ispred kipa sv. Franje, gdje su nakon zajedničke molitve na nakanu Svetoga Oca, koju je predvodio župnik Lenić, vjernici mogli primiti porcijunkulski oprost.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od petka 30. srpnja do nedjelja 1. kolovoza u kojoj su mise predslavili domaći franjevci.