Budi dio naše mreže
Izbornik

Portugal: Biskupi ustanovljuju novo tijelo za primanje optužbi za zlostavljanje

Lisabon (IKA)

Predsjednik Portugalske biskupske konferencije biskup José Ornelas Carvalho razgovarao je s Nacionalnim koordinacijskim timom biskupijskih povjerenstava za zaštitu maloljetnika o uspostavljanju novog tijela koje će pratiti žrtve zlostavljanja, prenosi Vatican News.

Nakon što je prije mjesec dana objavljeno konačno izvješće neovisnog povjerenstva za istraživanje seksualnog zlostavljanja djece u Katoličkoj Crkvi u Portugalu, Portugalska biskupska konferencija (CEP) planira uspostaviti novo neovisno tijelo zaduženo za slušanje i pratnju žrtava te prikupljanje daljnjih izvješća.

Odluka je bila rezultat nedavne izvanredne skupštine biskupa sazvane kako bi se proučilo izvješće, a o njoj je prošli tjedan govorio predsjednik CEP-a, biskup Leiria-Fátime José Ornelas Carvalho s Nacionalnim koordinacijskim timom biskupijskih povjerenstava za zaštitu maloljetnika.

U intervjuu za portugalsku biskupsku novinsku agenciju Ecclesia, biskup Ornelas objasnio je da će novo tijelo biti neovisno o CEP-u kako bi bilo „vjerodostojnije”.

„Imamo iskustvo u osnivanju neovisnog povjerenstva i vrlo jasno znamo što želimo: to mora biti grupa koja je vjerodostojna za žrtve i stoga imati autonomni kapacitet predstavljati projekte i pratiti žrtve.”

Nadalje je objasnio da će se razlikovati od neovisnog povjerenstva koje su osnovali biskupi 2021. za istraživanje zlostavljanja u posljednjim desetljećima, jer će biti više „operativne” naravi.

Prema podacima neovisnog povjerenstva, državnim odvjetnicima proslijeđeno je ukupno 25 predmeta. Među preporukama izvješća je da se u slučajevima navodnog seksualnog zlostavljanja maloljetnika postojeća odredba prema kojoj žrtve mogu podnijeti kaznenu prijavu do dobi od 25 godina, čak i ako postoji zastara, treba podići na 30 godina starosti.

Tijekom prošlotjednog sastanka u Lisabonu s Nacionalnom koordinacijom, biskup Ornelas je istaknuo da je konačno izvješće neovisnog povjerenstva „iznimno važna” polazna točka s koje CEP sada želi prijeći na operativniju razinu.

„Nacionalni koordinacijski tim s Biskupijskim povjerenstvima, preuzima novu ulogu. Samo djelovanje tima i povjerenstava mora se ponovno promisliti u svjetlu stvarnosti koju sada bolje poznajemo.”

Prema riječima biskupa Ornelasa, korak koji su poduzeli portugalski biskupi 2021. označio je prekretnicu u „stavovima iz prošlosti” o tom pitanju i nema „povratka”. „Gradit ćemo bolju Crkvu i bolji svijet”, naglasio je.

Do sada je 14 portugalskih biskupija otkrilo podatke o popisima s imenima koja se spominju u svjedočanstvima koje je prikupio neovisno povjerenstvo, a na kojima je identificirano 68 osoba.

Od toga su 22 svećenika već umrla, 11 više ne obnaša nikakvu službu, trojica su oslobođena u građanskim i/ili kanonskim procesima. Osam ih je ostalo neidentificirano. Pet svećenika je preventivno smijenjeno, jedan je već bio u toj situaciji, a pet drugih slučajeva već je prošlo građanski i kanonski postupak. Biskupije Lisabona i Porta izvijestile su da su popisi identificirali pet odnosno sedam aktivnih svećenika koji čekaju više informacija kako bi odlučili o mjerama predostrožnosti koje treba primijeniti, piše Vatican News.