Budi dio naše mreže
Izbornik

Poruka dubrovačkog biskupa Mate Uzinića za Izvanredni misijski mjesec

Dubrovnik (IKA)

Na spomendan zaštitnice misija sv. Terezije od Djeteta Isusa 1. listopada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je poruku župama i samostanima u biskupiji za Izvanredni misijski mjesec.

Mjesec listopad koji smo upravo započeli, obilježavamo pod geslom: “Kršteni i poslani – Crkva Kristova u misiji svijeta”, kao Izvanredni misijski mjesec. Činimo to o 100. obljetnici Apostolskog pisma pape Benedikt XV. “Maximum illud” koje je svojevrsna “Magna Charta” suvremenih misionarskih nastojanja i početak novog razdoblja kršćanske evangelizacije. U tom pismu papa Benedikt XV. između ostaloga, potiče vjernike da iziđu iz uskih nacionalnih okvira, te se aktivno uključe u univerzalno poslanje Crkve, prihvaćajući s većim entuzijazmom misionarski poziv, moleći, te materijalno potpomažući misije, piše u uvodu biskup.

Želeći podsjetiti na ovo Apostolsko pismo pape Benedikta XV, papa Franjo je ovaj listopad 2019. godine, proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom. Biskup nadalje ističe: „Papa nas sve želi potaknuti da, na istim temeljima na kojima je izgrađen suvremeni misijski pokret, a to su osobna uključenost, molitva i materijalna pomoć, jačamo misionarsko poslanje i u današnjoj Crkvi. Uvijek i u svakom trenutku trebamo biti svjesni da smo i mi, ‘kršteni i poslani s Crkvom u misiji svijeta’, što znači da smo osobno odgovorni za prenošenje kršćanske vjere, odnosno za misije. Ovoj odgovornosti koju, kao oni koji su kršteni i poslani, imamo, možemo odgovoriti samo osobnom uključenošću u neki oblik evangelizacije. U prvom redu želim istaknuti važnost evangeliziranja vlastitih obiteljskih, župnih, samostanskih i drugih zajednica. Osim što smo tijekom ovog mjeseca pozvani naglašavati osobnu uključenost svakog krštenika u život zajednice, pozvani smo i na veću molitvu za misijsko djelo Crkve, kao i na prikupljanje materijalne pomoći za misije.“

U tom duhu biskup Uzinić je potaknuo sve, na poseban način svećenike, da kroz ovaj Izvanredni misijski mjesec progovore o važnosti osobnog krsnog poziva i poslanja, te uključenosti svih u misijsko poslanje Crkve. Uz to je predložio da se listopadska pobožnost namijeni za misijsko djelo Crkve, a po završetku pobožnosti da se izmoliti molitva papa Franje za Izvanredni misijski mjesec; da se preko tjedna organizira euharistijsko klanjanje na kojemu bi se, uz molitvu za misije, na temelju biblijskih tekstova promišljalo o pozivu i poslanju kršćana; da u svim župama u tjednu, od 14. do 20. listopada, kad se slavi Misijska nedjelja, organiziraju misna slavlja za misije, a nakon misnih slavlja susreti s odraslima, mladima, djecom, na kojima bi im progovorili o misijskom poslanju, kao paradigmi cjelokupnog crkvenog djelovanja (EG 15), tj. o zajednici krštenika koja je pozvana postati zajednicom evangelizatora; te da po završetku svih nedjeljnih misnih slavlja, tijekom mjeseca listopada, podsjećaju vjernike da je misijski mjesec, da ih potaknu na misijsko djelovanje, molitvu i pozovu da dadnu svoj novčani prilog za misije, a na misnim slavljima od 14. do 20. listopada da se prikuplja i milostinju na tu nakanu.

„S nadom da će u svima nama ovaj Izvanredni misijski mjesec zapaliti novi misijski i evangelizacijski žar, te da ćemo uložiti veći trud i napor u razumijevanje činjenice da biti kršten, znači i biti poslan s drugim dijeliti radost Ljubavi, srdačno sve pozdravljam, zazivajući na sve nas i na naše zajedničko misijsko poslanje Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, te sv. Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice misija“, zaključuje biskup.