Budi dio naše mreže
Izbornik

Posjet franjevačkih bogoslova župi Studenci

Studenci (IKA)

Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja su na svetkovinu Presvetog Trojstva, u nedjelju 12. lipnja 2022. posjetili Župu svetog Ilije proroka na Studencima na poziv župnika fra Tomislava Brekala.

Bogoslovi su župu Studenci posjetili zajedno s s magistrom fra Ivanom Režićem i fra Šimunom Markulinom, definitorom Provincije i asistentom na Katedri Moralnoga bogoslovlja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Prvu nedjeljnu misu predslavio je župnik fra Tomislav, a drugu fra Ivan u zajedništvu sa župnikom i fra Šimunom. U slavlju su sudjelovali ministranti, čitači, članovi Mješovitog župnog zbora i Zbor franjevačkih bogoslova. Ujedinjeni zbor pjevao je skladbe koje je uglazbio voditelj studenačkog zbora Mario Cikojević.

Prije blagoslova i otpusta okupljenima se obratio fra Tomislav zahvalivši najprije Gospodinu koji je providio gostovanje bogoslova i svećenika fra Ivana i fra Šimuna, a nakon toga i svim župljanima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji susreta.

Pozvao je sve župljane na nastavak molitve za svećenička i redovnička zvanja. Voditelj župnog zbora Mario Cikojević, u ime cijele župne zajednice i studenačkih pjevača, uz riječ zahvale darovao je magistru fra Ivanu reljefni prikaz blaženog Alojzija Stepinca. Fra Ivan je zahvalio za dar te je izrazio radost što je ponovno došao na Studence u društvu bogoslova među kojima su i dva Studenčanina fra Marko Udovičić i fra Mate Šakić.

„Radost mi je biti u vašoj sredini koja je je uvijek bila vrijedna i aktivna. Molitve vam nikad nije nedostajalo – zbog toga i je ovoliki broj duhovnih zvanja iz vaše župe… Kao što je vaš župnik kazao – ovdje ne treba poticaj za aktivnosti – Bogu hvala na tome! Fra Vjeko Vrčić je uvijek isticao kako ste u odanosti crkvi posebni. Ostanite i dalje takvi! Molite i dalje za nova duhovna zvanja. Neka vas Gospodin u svemu blagoslovi“, naglasio je.

Fra Stjepan Raić, bogoslov druge godine filozofsko teološkog studija svjedočio je o svom pozivu.

Nakon svečanog blagoslova zbor i župljani su otpjevali pjesmu Glasnik Velikoga Kralja koja je izišla iz pera negdašnjeg vokalno-instrumentalnog sastava franjevačkih bogoslova Milovan.

Bogoslovi su pri izlazu iz crkve podijelili prigodne molitve za nova svećenička i redovnička zvanja, a na Franjevačkom trgu su nastavili druženje sa zborašima, roditeljima i obiteljima domaćih bogoslova i ostalim župljanima.

Fotografirali su se pred brončanim spomenikom fra Anđela Udiljka (1787. – 1879.), franjevca i svećenika Provincije Presvetog Otkupitelja.

Fra Marko i fra Mate upoznali su ostale bogoslove kako se fra Anđeo zalagao za opismenjavanje puka pa je tako uz studenačku, koja najstarija, otvarao škole i u drugim mjestima u kojima je službovao. Posebno se istaknuo u humanitarnom radu pomažući siromašnom puku, koji ga zbog toga prozvaše Caritas, a ondašnje ga vlasti nagradiše zlatnim križem koji se još čuva u imotskom samostanu.

Fra Anđelovo djelovanje bilo je prožeto poniznošću i ljubavlju. Studenčani mu se i danas molitvom utječu za zagovor kod Gospodina, a brončani spomenik na Franjevačkom trgu postaviše da im dovijeka bude uzor.

Bratsko druženje i okrjepa nastavljena je u župnoj kući Pod gredom, pod drevnim orahom i kapelom svetog Roka – oazom molitve i mira.

Na kraju susreta magistar je zahvalio župniku fra Tomislavu za srdačan i bratski susretu te za gostoprimstvo.