Budi dio naše mreže
Izbornik

Postupak prijave izbjegličkog statusa za Ukrajince

Zagreb (IKA)

Prenosimo informacije o postupku prijave izbjegličkog statusa za Ukrajince pristigle u Hrvatsku te o izdavanju iskaznica stranaca pod privremenom zaštitom.

Osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu, neka se jave najbližem Gradskom društvu Crvenoga križa da bi ih se evidentiralo. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske.

Prvi, probni primjerci Iskaznica stranaca pod privremenom zaštitom, prema podatcima iz MUP-a, najvjerojatnije će biti izdane u petak 11. ožujka.

Iskaznica sadržava osnovne podatke, ime, prezime, datum i godinu rođenja. Također mjesto rođenja, državu i državljanstvo, te mjesto i adresu stanovanja. Svaka iskaznica je dvojezična (na hrvatskom i engleskom jeziku), imat će i rok važenja, koji je predviđen na godinu dana s mogućnošću produljenja na još šest plus šest mjeseci, a u Hrvatskoj je predviđen rok boravka na do tri godine.

Same iskaznice izdaju se svima koji se izjasne kao izbjeglice, što znači da neće nužno sve osobe koje su napustile Ukrajinu tražiti taj status, s obzirom na to da imaju pravo, poput drugih državljana, iskoristiti turističku vizu koja traje 90 dana.

Da bi se olakšalo izdavanje iskaznica, svim osobama koje se nalaze u kolektivnim smještajima, iskaznice će biti izdane na tim lokacijama, što će odraditi mobilni timovi Upravnih poslova MUP-a. Što se tiče izbjeglica koje su u privatnim smještajima, a njih je trenutno najviše, oni će se pozivati u najbližu policijsku upravu ili postaju.