Budi dio naše mreže
Izbornik

Posveta kapele Majke triput divne u ivanovačkom svetištu

Ivanovci (IKA/TU )

Na spomendan BDM Žalosne, na dan 50. obljetnice preminuća utemeljitelja sluge Božjega o. Josepha Kentenicha, 15. rujna đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s domaćim ivanovačkim sinom, umirovljenim nadbiskupom Marinom Srakićem, posvetio je kapelu Majke triput divne, Kraljice i Pobjednice Schönstattske u II. hrvatskom schönstattskom svetištu u Ivanovcima, filijali župe Harkanovci.

Okružen zborom prezbitera i brojnim članovima Božjeg naroda, nadbiskup-posvetitelj pohranio je u zavjetni schönstattski oltar moći prezbitera i mučenika bl. Miroslava Bulešića, predajući novo svetište osobitoj skrbi njegova ravnatelja o. Christopha Horna te cijeloj hrvatskoj schönstattskoj obitelji, s predsjednikom Tomislavom Ćorlukom.

Proslava schönstattskog svetišta, 20 godina Akcije Hodočasničke Gospe i 50. obljetnica smrti o. Josefa Kentenicha obilježavala se od 14. do 16. rujna. Prvoga dana, 14. rujna, program je započeo misnim slavljem u crkvi Sv. Ivana Kapistrana. U subotu, na cjelodnevnoj svečanosti, okupilo se oko 1500 vjernika iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Austrije, Švicarske, Njemačke te Bosne i Hercegovine. Redale su se zastave i slike brojnih zajednica HŠO od Dubrovnika preko Neuma i Mostara do zajednica diljem Međimurja i Zagorja te onih najbrojnijih – zajednica iz cijele Slavonije.

Tisuće Gospinih slika predstavljale su deset puta više vjernika koji Gospu Hodočasnicu primaju u svoje domove. Duhovnik HŠO o. Christoph Horn iz Švicarske ukazao je na veličinu i dragocjenost događaja u Ivanovcima.

Misno slavlje s posvetom Svetišta predvodio je nadbiskup Hranić u zajedništvu s nadbiskupom Srakićem, domaćim župnikom Jozom Martinovićem, vlč. Ćorlukom te još 18 svećenika.

Na početku homilije nadbiskup Hranić podsjetio je na Božje obećanje Izraelcima po proroku Ezekielu: ‘Sklopit ću s njima Savez i postavit ću svetište svoje među njima“, rekavši kako svi okupljeni na posveti toga svetišta osjećaju da je to obećanje bilo ostvareno po utjelovljenju Sina Božjega u krilu BDM. „Isus Krist, njegovo tijelo rođeno od BDM, euharistija kao spomen-slavlje Kristove muke, smrti i uskrsnuća, njegova sebedarja do kraja nama ljudima i nerazorivog saveza sklopljenog između Boga i čovjeka po njegovoj muci i smrti na križu je savez i svetište koje se i danas u ovom euharistijskom slavlju ostvaruje ovdje i sada i to s nama. Sakrament, vidljivi znak toga Božjega saveza i Božjeg svetišta među nama – koje je prisutno u raspetom i uskrslom tijelu Isusa Krista, euharistijski su darovi kruha i vina koje ćemo primiti i po kojima se i mi ugrađujemo u svetište Kristova otajstvenoga tijela i postajemo udovi, cigle i kamenje koje se ugrađuje u to svetište Kristova otajstvenog tijela i njegove vidljive prisutnosti među ljudima je Crkva. I to se ostvaruje ovdje i danas, u slavlju u kojemu posvećujemo jednu novu zgradu Crkve i novi oltar za slavljenje euharistijskog otajstva s kojega ćemo se hraniti i na taj način ugrađivati u Crkvu, koja je otajstveno tijelo Kristovo i svetište Božje s ljudima“, rekao je nadbiskup Hranić.

Podsjetio je na 50. obljetnicu sluge Božjega o. Josefa Kentenich, koji je umro na taj dan prije 50 godina, koji je „duboko uronio u Savez Kristove ljubavi s nama ljudima, u Marijino dioništvo u tom savezu i poistovjetio se sa sv. Ivanom kao prvom osobom unutar Crkve koja je bila povjerena Mariji te je i o. Kentenich, kao vjerni učenik Isusa Krista i kao sin kojega je Isus također povjerio Mariji i njezinu majčinstvu, živio crkvenu duhovnost sina povjerenog Mariji; sina koji unutar Crkve treba snažiti i produbljivati sinovsku pripadnost i zajedništvo svih Isusovih učenika s Marijom te snažiti i uprisutnjivati svijest da je Marija Majka koja je povjerena sinovima i kćerima Crkve kao model i slika sudjelovanja u Savezu kojega je Bog u Isusu Kristu sklopio s nama ljudima“.

Slavlju je među ostalima nazočio župan osječko-baranjski Ivan Anušić, valpovački gradonačelnik Matko Šutalo te brojni ostali predstavnici lokalne, gradske i županijske vlasti.

U predvečerje posvete svetišta nastup su održali VS Matheus iz Bizovca, a cjelodnevni program pjesmom i glazbom pratio je crkveni zbor župe sv. Josipa iz Josipovca.

Ključne riječi:
hranić Ivanovci posveta schönstatt