Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav kardinala Puljića na početku 80. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Mostar (IKA)

Na početku 80. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje je otvoreno u prijepodnevnim satima u četvrtak, 18. ožujka 2021. u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, svoj pozdrav uputio je predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić. Pozdrav kardinala Puljića prenosimo u cijelosti.

Prvo službeno zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine se dogodilo ovdje u Mostaru od 27. do 29. siječnja 1995. Danas otvaramo redovito zasjedanje osamdeseti put ponovo u Mostaru. Zato odmah na početku želim pozdraviti mons. dr. Petra Palića koji nas prvi put ugošćuje kao domaćin zasjedanja zajedno sa svojim suradnicima. Uz pozdrav upućujem i iskrenu zahvalu na gostoprimstvu.

Uz domaćina pozdravljam apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini, nadbiskupa mons. Luigija Pezzuta koji će nam uputiti svoju riječ i biti s nama na prvom dijelu zasjedanja.

Iskreno pozdravljam i zahvaljujem za dolazak nadbiskupu splitsko-makarskom mons. dr. Marinu Barišiću, delegatu Hrvatske biskupske konferencije.

Pozdravljam i sve članove naše Biskupske konferencije: dopredsjednika mons. dr. Tomu Vukšića, nadbiskupa koadjutora vrhbosanskog i apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u BiH, mons. dr. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog, mons. dr. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupa.

Poseban pozdrav upućujem novoimenovanom biskupu kotorskom mons. Ivanu Štironji. Koristim ovu prigodu da mu u ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine zahvalim za njegovu dugogodišnju raspoloživost za aktivno sudjelovanje u brojnim Vijećima, ali i za vrlo aktivno uključivanje u organiziranje raznih važnih događaja među koje svakako spadaju susreti svećenika Bosne i Hercegovine. Neka Gospodin nagradi Tvoju otvorenost i svako dobro djelo. Biskupska konferencije Bosne i Hercegovine, a uvjeren sam i svaki od nas biskupa osobno, bit će rado potpora i Tebi osobno i Crkvi drevne Kotorske biskupije koja je povjerena Tvojoj pastirskoj skrbi.

Također pozdravljam generalnog tajnika mons. Ivu Tomaševića i savjetnika Apostolske nuncijature mons. Amaurya Medinu Blanca.

Pozivu na zasjedanje nije se mogao odazvati apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Henryk Hoser, nadbiskup u miru, koji se trenutno nalazi u rodnoj Poljskoj odakle pozdravlja sve i želi blagoslovljeno zasjedanje. U skladu s višegodišnjom praksom, na ovo proljetno zasjedanje pozvali smo i delegata Talijanske biskupske konferencije, ali su ograničenja u vrijeme aktualne pandemije razlog njegova nedolaska.

Već je ustaljena praksa da na ovom proljetnom zasjedanju saslušamo izviješća o radu tijela naše Biskupske konferencije te razmotrimo pristigle dokumente i osvrnemo se na naše zaključke s prošlog redovitog zasjedanja koje je održano 4. i 5. studenog 2020. u Sarajevu.

Budući da je vrijeme zasjedanja kratko, nećemo mnogo elaborirati aktualne teme. Ipak, neke od njih ne smijemo zaobići među kojima je i stanje pastorala u ovom vremenu pandemije. Moramo se posebno dotaknuti i vrlo delikatne teme migrantske krize. Iako se ovdje ne radi direktno o našoj nadležnosti, ipak su u pitanju ljudskih prava i čovjekovo dostojanstvo. Također ćemo kratko se osvrnuti na ostvarenje proglašene Godine Riječi Božje za područje naše Biskupske konferencije.

Nalazimo se u biskupiji koja ima sv. Josipa za nebeskog zaštitnika. Zato ćemo zajednički slaviti sutra večernju svetu Misu te se time pridružiti Papinom pozivu da ovu godinu posebno doživimo kao godinu sv. Josipa.

Nedavno smo imali zajedničko zasjedanje HBK i BK BiH, te je dobro da se osvrnemo na naše zajedničke programe.

Na društveno-političkom planu ne možemo ne spomenuti nemili događaj tijekom kojeg su, pod kapom tobožnjeg antifašizma, zagovornici komunizma i komunističkog sustava pokazali svu mržnju i agresivno postupanje prema Crkvi. Htjeli su nam zabraniti moliti za sve pokojne u ratu i poraću.

Vidimo kako se događaju procesi koje zovu demokratskim iako sve jesu samo ne demokratski u smislu da se uvaže ljudska prava i čovjekovo dostojanstvo kao i pripadnost svome narodu. Bilo je to primjetno i na prošlim lokalnim izborima u pojedinim mjestima kao i ovdje u Mostaru. Posebno čudi da neki međunarodni čimbenici ovdje žele provesti ono što ne bi dopustili u vlastitoj zemlji.

Posebno želim izraziti radost da smo ove godine zajednički na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine program đakonskog praktikuma započeli te se živo nadam da ćemo uspješno nastaviti i sljedećih godina.

Na kraju molim zagovor blažene Djevice Marije i njezina zaručnika sv. Josipa na ovo zasjedanje i želim blagoslovljen rad.