Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav mons. Kutleše na početku 25. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Zagreb (IKA/TU)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj mons. Dražen Kutleša je na početku 25. zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u sjedištu HBK u Zagrebu izrekao pozdravni govor koji prenosimo u cijelosti.

Drago mi je da smo se nakon godinu dana ponovno okupili na zajedničkom susretu dviju biskupskih konferencija.

Pozdravljam predsjednika BK BiH mons. Tomu Vukšića, kardinala Josipa Bozanića i vas braćo u biskupstvu, kao i generalne tajnike i glasnogovornika. Pozdravljajući vas sve od srca pojedinačno i zajedno, želim dobro druženje i plodno zborovanje tijekom ovog našeg uobičajenog godišnjeg susreta.

Na poseban način pozdravljam i čestitam bivšim koadjutorima koji su od našeg zadnjeg susreta postali dijecezanski biskupi. To su mons. Mate Uzinić i mons. Milan Zgrablić. Dok njima čestitam, na poseban način zahvaljujem i mons. Marinu Barišiću, mons. Želimiru Puljiću i mons. Ivanu Devčiću na službi kojoj su vršili kako u svojim nadbiskupijama, tako i u ovoj biskupskoj konferenciji.

Papa Franjo započeo je na redovnoj općoj audijenciji u srijedu, 11. siječnja 2023. novi ciklus kateheza posvećen, kako veli, temi od presudne važnosti za kršćanski život, a to je strast prema evangelizaciji, odnosno apostolski žar. Riječ je „o vitalnoj dimenziji za Crkvu koja se kao zajednica Isusovih učenika rađa kao apostolska i misionarska“. Duh Sveti, pojašnjava Sveti Otac, oblikuje Crkvu kao zajednicu koja je za druge, Crkvu u izlasku, privlačnu Isusovu svjedokinju koja nije zaokupljena samom sobom, nego širi u vjeri njegovo svjetlo do na kraj svijeta. Privlačnost i snaga Crkve, kako Papa naglašava, nije u prozelitizmu nego u svjedočanstvu vjere. Ali upozorava da se može dogoditi da apostolski žar, želja da se dobrim navještajem evanđelja dopre do drugih, opadne, postane mlak. Katkad, promatrajući kršćane usmjerene na same sebe, čini se kao da je tog žara nestalo, da kršćanski život gubi iz vida horizont evangelizacije, zatvara se u samoga sebe, postaje autoreferencijalan, zakržlja i neizbježno oboli. „Bez apostolskog žara i revnosti vjera kopni. Poslanje je, međutim, kisik kršćanskog života: jača ga i pročišćava.“ Papa nas poziva da krenemo na put ponovnog otkrivanja evangelizacijske strasti, polazeći od Svetoga pisma i učenja Crkve, kako bismo apostolski žar crpili iz izvora.

Na tom tragu, promišljajući o odgovornoj ulozi biskupa u evangelizacijskom poslanju Crkve, spomenimo Direktorij za pastoralnu službu biskupa koji naglašava da „biskup vodi i koordinira evangelizaciju. Crkva je pozvana donijeti svim ljudima Kristovu istinu i milost, kroz skladno apostolsko djelovanje sve svoje djece. Snagom svog apostolskog mandata, biskupova je zadaća poticati, voditi i koordinirati evangelizacijsku djelatnost biskupijske zajednice, kako bi se vjera Evanđelja širila i rasla, a izgubljene ovce vratile u Kristov ovčinjak (usp. Iv 10, 16; Lk 15, 4-7) i Kraljevstvo Božje proširilo među svim ljudima“ (br. 162).

Vjerujemo da nas ovi zajednički susreti potiču na taj apostolski žar i posvješćuju nam važnost biskupske službe i biskupskog zajedništva u evangelizacijskom poslanju kako mjesne tako i opće Crkve.

Iz programa koji smo dobili bit će danas govora o Hrvatskoj inozemnoj pastvi, o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu koji je zajednička briga naših dviju biskupskih konferencija. Bit će riječi i o nekim zajedničkim liturgijskim pitanjima kao i o pitanju hrvatskog hodočasničkog centra u Rimu Domus Croata. Osim toga i ove godine želimo nastaviti s Tjednom solidarnost s Crkvom i narodom u BiH. Ovom dobrotvornom akcijom koja traje već više godina, želimo očitovati našu blizinu uz žarku molitvu Gospodinu da žiteljima te napaćene zemlje donese toliko željenu stabilnost, prosperitet i mir. Uz to ćemo govoriti o Hrvatskom martirologiju i komemoraciji blajburških žrtava kao i misijskoj djelatnosti Crkve u Hrvata.

Još jednom sve od srca pozdravljam i želim neka naše zajedničko zasjedanje i druženje bude plodno i blagoslovljeno.

Zagreb, 23. siječnja 2023.

✠ Dražen Kutleša
predsjednik HBK