Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav požeškog biskupa Škvorčevića apostolskom nunciju u Jasenovcu

Zagreb (IKA)

Požeški biskup mons. Antun Škvorčević u srijedu, 14. listopada, u crkvi sv. Nikole biskupa u Jasenovcu dočekao je i pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj mons. Giorgia Lingua. Pozdravni govor prenosimo u cijelosti.

POZDRAV APOSTOLSKOM NUNCIJU

Jasenovac, 14. listopada 2020.

 

Preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije!

Iskreno se radujemo Vašem dvodnevnom pohodu Požeškoj biskupiji o 23. obljetnici njezine uspostave i prigodom svetkovine sv. Terezije Avilske, nebeske zaštitnice požeške Katedrale. Znakovito je da posjet započinjete u Jasenovcu, gdje nas još uvijek tišti teret nasilja i ubojstava, nanesenog nedužnim ljudima u logoru koji je blaženi Alojzije Stepinac 1943. nazvao „sramotnom ljagom“ a za ubojice u njemu kazao da su „najveća nesreća Hrvatske“. No, ovo nije jedino mjesto ljudskih stradanja u našoj mjesnoj Crkvi. Na prostoru zapadne i srednje Slavonije totalitarni sustavi dvadesetog stoljeća i nečasne namjere određenih pojedinaca i skupina, utemeljene na ideološkoj, rasnoj i nacionalnoj isključivosti provodile su osvetu i prouzročile brojne žrtve među pripadnicima pojedinih naroda, vjera i svjetonazora.

Po Vama, preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije, predstavniku pape Franje u Hrvatskoj, danas na ovom mjestu snažnije odzvanja evanđeoska poruka koju nam je Sveti Otac uputio minulih dana Enciklikom „Tutti fratelli“ – „Svi smo braća“! Usred nemalih izazova suvremenog svijeta Enciklika kao u svojevrsnom sažetku oživljuje snažne riječi Petrovih nasljednika na rimskoj stolici koje su oni neumorno proglašavali tijekom teških zbivanja 20. stoljeća: Svi smo Božja stvorenja, međusobno braća i sestre, stoga neka nikada više ne bude rata, nikada nasilja i prezira drugih, nikada ubijanja drugačijih!

Želio bih Vas preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije zamoliti da u naše ime zahvalite papi Franji što je u navedenoj Enciklici podsjetio na ono što su hrvatski biskupi usred nemalih ratnih nevolja 1995. godine o 50. obljetnici završetka II. svjetskog rata evanđeoski ustvrdili i provodili: „Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne ni stranačke.“ („Tutti fratelli“, br. 253, nota 235). Spomenuto nastojanje sastavni je dio programa čišćenja povijesnog pamćenja, koje Požeška biskupija na poticaj sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja naše mjesne Crkve upravo ovdje u Jasenovcu obnavlja svake godine u petak prije nedjelje Muke Gospodnje – Nedjelje Cvjetnice.

Preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije! U duhu spomenute Enciklike pape Franje upućujem Vam izraze srdačne dobrodošlice, svjedočim osjećaje dubokog poštovanja i očitujem iskrenu bratsku odanost. Dok budete posjećivali pojedina mjesta gdje Božji narod Požeške biskupije u vjeri, nadi i ljubavi živi svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, kojoj u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra u Rimu, molite s nama i za nas da usred tragova povijesnog zla i suvremenih nemoći budemo svjedoci Isusove uskrsne pobjede nad smrću, moćni praštanjem i milosrđem, promicatelji pomirenja, utemeljena u njegovu križu.

Radostan sam što nas u navedenim evanđeoskim nastojanjima bratski podupire i s nama surađuje episkop pakračko-slavonski, gospodin Jovan Ćulibrk. Preosvećeni vladiko Jovane, od srca Vas pozdravljam i zahvaljujem za sudjelovanje na ovom molitvenom slavlju s apostolskim Nuncijem u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgiom Linguom, za susret s Vama i cijenjenim monahinjama koji će uslijediti u Vašem jasenovačkom manastiru te za pohod jasenovačkom Spomen-području. Srdačno pozdravljam nazočne svećenike na čelu s arhiđakonom zapadno-slavonskim Milanom Vidakovićem te jasenovačkim župnikom i novljanskim dekanom Pejom Oršolićem, a napose vjernike jasenovačke župe, trajne molitelje pred jasenovačkom Gospom za zdravlje naših duša i svako drugo dobro.

Preuzvišeni gospodine apostolski Nuncije! Blagoslovljeni bili Vi koji dolazite u ime Gospodnje! Želim Vam ugodan boravak u Požeškoj biskupiji, sa zahvalnošću za molitvu na mjestima naših stradanja – napose Jasenovcu i Staroj Gradiški – za susret danas popodne s djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, za sutrašnji pohod sestrama klarisama u Požegi, Katoličkoj bolnici sv. Rafaela na Strmcu, razgledavanje biblijske izložbe u Franjevačkom samostanu u Cerniku, a napose za predvođenje slavlja svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške Katedrale, grada Požege i spomenute Katoličke gimnazije u Požegi. Bog Vas poživio i čuvao zdrava u službi Crkve Božje i nasljednika sv. Petra.

Antun Škvorčević
požeški biskup