Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor kardinala Bozanića na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pozdravni govor na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna u petak 22. listopada u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu koji prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni Apostolski nuncije u Hrvatskoj,

preuzvišeni Predsjedniče HBK te nazočni nadbiskupi i biskupi,

poštovani predstavnici civilnih, akademskih vlasti i ugledni gosti,

cijenjeni organizatori, predavači i sudionici

Šestog hrvatskog socijalnog tjedna,

draga braćo i sestre!

1. Kao dijecezanski nadbiskup Crkve zagrebačke, na čijem se području nalazi središte Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, organizatora Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna, srdačno pozdravljam sve vas okupljene ovdje u Tajništvu HBK i u dvoranama diljem Hrvatske, a povezane s nama zahvaljujući suvremenoj tehnologiji na daljinu.

Drago nam je što se ovaj naš Šesti socijalni tjedan otvara na dan kada u liturgiji slavimo spomendan svetog pape Ivana Pavla II. U njegovom bogatom socijalnom učiteljstvu, a posebno u socijalnim enciklikama, nalazimo korisne orijentire za zadanu tematiku ovoga Tjedna. A tema Šestoga hrvatskog socijalnog tjedna: „Demografija, iseljavanje, migracije“, kako reče mons. dr. Stjepan Baloban, pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, „nametnula se sama od sebe“. To dovoljno govori o aktualnosti ovoga zbornog doprinosa hrvatskome društvu.

Na današnji je dan 1978. godine, u nastupnoj propovijedi, kao Petrov nasljednik papa Wojtyła, želeći svoju službu protkati navještajem ljubavi koju Bog ima prema svakom čovjeku, uputio  vjernicima i svim ljudima dobre volje ovaj poziv: „Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom rastvorite vrata Kristu!“ Privlačan je to navještaj koji ne dopušta da strah zaustavi ljubav i dobro. Kasnije je on sam o tome pisao: „Kad sam 22. listopada 1978. godine, na Trgu sv. Petra izrekao riječi: ‘Ne bojte se!’ nisam mogao znati kako će daleko odvesti mene i čitavu Crkvu. Njihov sadržaj dolazio je više od Duha Svetoga što ga je Gospodin Isus obećao apostolima kao Tješitelja, nego od čovjeka koji ih je izgovarao… Poziv ‘Ne bojte se!’ treba čitati u vrlo širokoj dimenziji. Na neki način bio je poziv svim ljudima, poziv da pobjede strah od sadašnjega stanja u svijetu, kako na istoku tako i na Zapadu, kako na Sjeveru tako i na Jugu. Ne bojte se onoga što ste sami stvorili, ne bojte se ni svega onoga što je čovjek proizveo, a što svakim danom postaje sve veća opasnost za njega! Na kraju, ne bojte se samih sebe!“ (Ivan Pavao II, Prijeći prag nade, Zagreb 1994., str. 231).

Dragi sudionici, tematici koja je pred nama potrebno je, u duhu pape Ivana Pavla II., pristupiti bez straha, nošeni nadom koja otvara horizonte budućnosti, pokušavajući iščitavati znakove vremena, svjesni da smo kao kršćani pozvani biti jedni drugima bližnji, a posebno najpotrebnijima.

2. Naime, danas ne proživljavamo samo epohalne promjene, nego pravu pravcatu promjenu epohe, kako izričito naglašava papa Franjo (usp. Veritatis gaudium, 3). On nas neumorno potiče da se kršćanski odgovorno suočimo sa svim vidovima zadane teme ovoga Tjedna i da ne ostanemo samo promatrači, nego i zauzeti Samarijanci.

Nedavno je papa Franjo rekao: „Mnogo se toga promijenilo. Te promjene obilježavaju točke s kojih nema povratka (…). Potrebni su novi trenuci susreta, razlučivanja i zajedničkog djelovanja“ (Video poruka IV. svjetski susret pučkih pokreta, 16. listopada 2021.).

3. Dragi sudionici Šestog hrvatskoga socijalnog tjedna, želim da potaknuti i ohrabreni riječima Svetog Oca s puno ljubavi i znanstvenom objektivnošću uđemo u zadatak koji je pred nama. Potrebni su nam novi znakovi nade. Neka naš rad bude ispunjen nastojanjem za konkretne i moguće prijedloge, popraćen molitvom i Božjim blagoslovom.