Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor kardinala Vinka Puljića

Mostar (IKA)

Prilikom preuzimanja službe mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, u ponedjeljak 14. rujna, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputio je pozdravni govor. Govor kardinala Puljića prenosimo u cijelosti posredstvom Katoličke tiskovne agencije.

Dragi domaćine (još večeras) mons. Ratko,
Dragi domaćine (od sutra) mons. Petre,
Dragi apostolski nuncije mons. Luigi Pezzuto,
Drago braćo u biskupstvu,
Braćo svećenici, redovnici i redovnice,
Dragi ugledni gosti!

U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, a posebno u svoje ime, sve vas pozdravljam upućujući nekoliko riječi.

Za početak jedna moja osobna impresija koju nosim još iz 1961. godine kad sam došao na Šalatu u prvi razred. Tada je mons. Ratko bio drugi razred. Nismo se poznavali, ali sam ga tada zapamtio s jedne priredbe u kojoj je sudjelovao, a na kojoj je njegov glas bio tako čvrst, prodoran i uvjerljiv. Kako tada, tako i danas.

Dragi biskupe Ratko, na kraju tvoje biskupske službe, nakon 28 godina zahvaljujem na tvome vjerničkom, svećeničkom i biskupskom svjedočenju. Hvala ti što si čvrsto i uporno radio na širenju Kraljevstva Božjeg na ovim prostorima. Bile su to tvoje snažne propovijedi, bile su to i duhovne vježbe koje si držao, kao i svi nagovorim i predavanja, jer si kroz život stekao jedan rudnik znanja iz kojega si mogao govoriti, upućivati i braniti istinu. Također zahvaljujem za sve napisane knjige koje će ostati trajno teološko i duhovno blago, kao baština tvoga rada za Kraljevstvo Božje. Hvala ti na suradnji s nama biskupima u biskupskoj konferenciji. Iako smo ponekad znali biti različitih stavova, ipak smo se nadopunjavali jer smo voljeli Crkvu i ovaj narod.

Kao što sam te prvi puta upoznao na Šalati s čvrstim, prodornim i uvjerljivim stavom i glasom, takav si ostao unatoč svih kušnji koje si morao prebroditi. Bog koji poznaje sve ono što si proživio i preživio i svu onu hrabrost vjere koju si pokazivao, neka ti bude nagrada. Polazeći u mirovinu, uvjeren sam da će to biti kreativna mirovina. Sada prepuštaš brigu za ovu mjesnu crkvu svome nasljedniku, ali uvjeren sam da ćeš kao erudita izvlačiti iz svoga znanja kao i iz svega onoga što si skupio na računalu i nova djela stvarati. Još jednom iskrena hvala na svemu.

Tvome nasljedniku, mons. Petru izražavam iskrenu dobrodošlicu u zajedništvo naše biskupske konferencije kao i iskrenu dobrodošlicu na putu naše bratske suradnje. Nama valja zajedno hrabro svjedočiti i naviještati uskrslog Krista. Zato dragi mons. Petre, nek’ ti je blagoslovljen početak, a Crkvi koju preuzimaš preporučam da te iskreno prihvati i otvorena srca surađuje na dobro Katoličke Crkve na ovim prostorima, kao i hrvatskog naroda.