Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor predsjednika HBK mons. Puljića na otvaranju Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić uputio je pozdrav na otvaranju 6. hrvatskog socijalnog tjedna u petak 21. listopada u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu koji prenosimo u cijelosti.

Drago mi je što u prigodi održavanja VI. hrvatskog socijalnog tjedna s temom „Demografija, iseljavanje i migracije“ mogu pozdraviti sve vas nazočne: Uzoritog kardinala Josipa Bozanića, braću nadbiskupe i biskupe, predstavnike iz hrvatskog  kulturnog, političkog, znanstvenog i javnog života. Na osobit pak način pozdravljam organizatore i predavače šestog Hrvatskog socijalnog tjedna kao i sve vas nazočne na ovom tjednu. Posebice bih htio pozdraviti nazočne predstavnike iz naših (nad)biskupija, kao i one koji nas po biskupijama prate „u živo“ putem medija.

Lijepo je što Hrvatski socijalni tjedni, nakon četiri održana Tjedna između 1932. i  1940., te dulje stanke za vrijeme Drugog svjetskog rata i razdoblja komunističke vladavine, ponovno se održavaju. Na poticaj hrvatskih biskupa sa zasjedanja u Lovranu (2010.) održan je Peti socijalni tjedan u prostorijama HBK, upravo prije deset godina  od 21.do 23. listopada 2011., s temom „Kultura rada u Hrvatskoj“. Pohvalno je što su obrađene teme s Deklaracijom, koja je upućena hrvatskoj javnosti, objavljeni u zborniku koji je predstavljen 3. ožujka 2015.

Iz pozivnice i programa vidi se da je organizator ovog Šestog hrvatskog socijalnog tjedna Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve na čelu s prof. dr. Stjepanom Balobanom. Dok prof. Balobanu harno zahvaljujem, pozdravljam i zahvaljujem predsjedniku Upravnog vijeća Centra mons. Đuri Hraniću, koji je kao predsjednik Komisije HBK Iustitia et Pax nadležan za odnose između Centra i Hrvatske biskupske konferencije. Zahvaljujem i predsjedniku Programskog odbora prof. dr. sc. Gordanu Črpiću, Generalnom tajniku HBK, prof. dr. sc. Krunoslavu Novaku, kao i svim njihovim suradnicima u ovom hvale vrijednom akademskom djelu. Sigurno najveća hvala ide vama, poštovani predavači koji ste prihvatili poziv i potrudili se pripremiti i obraditi zadane teme koje su vrlo aktualne, egzistencijalne i zahtjevne.

Povijesni preokret u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog stoljeća omogućio je bolje poznavanje crkvenih socijalnih dokumenata, kao i veću angažiranost laikata u društvu. Spomenimo samo dva susreta vjernika laika u Zagrebu 1992. pod geslom: „Obnoviti lice zemlje“, te drugi 1995. s temom „Crkva, demokracija, opće dobro u Hrvatskoj“.

Na oba susreta izražena je želja i najavljena potreba organiziranog proučavanja i širenja socijalnog učenja Crkve, čemu će doprinijeti i odluka HBK o osnivanju Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve (1996.) i njegovo službeno otvaranje za dvije godine (1998.). Hrvatske biskupe osobito raduje što socijalni nauk Crkve dobiva sve više na važnosti i značenju. Jer, preko socijalnog nauka Crkva nastoji ispuniti svoju trostruku zadaću u društvu: Objavljivati i ukazivati na ljudsko dostojanstvo i prava čovjeka, te u isto vrijeme upozoravati na moguće nepravde i druga zla i poroke ljudi i društva.

Dok zahvaljujem organizatorima Šestog socijalnog tjedna, kao i svim predavateljima i sudionicima na ovom skupu o važnoj temi demografije, iseljavanja i migracije, već sada se radujemo, ne samo objavljivanju zbornika, već i najavi slijedećeg, sedmog socijalnog tjedna. Želim plodno zborovanje, te blagoslovljen rad i ugodan boravak, u duhu sinodalnog hoda koji smo prošle nedjelje započeli u našim biskupijama i diljem svijeta.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 22. listopada 2021.