Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravni govor šibenskoga biskupa Tomislava Rogića na blagdan sv. Nikole Tavelića

Zagreb (IKA)

Pozdravni govor šibenskoga biskupa Tomislava Rogića na blagdan prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre u vjeri Kristovoj! Ovdje nazočni i oni koji nas pratite posredstvom medija i Laudato televizije u svečanosti kada zaključujemo Godinu posvećenu sv. Nikoli Taveliću 50 godina od proglašenja Nikole Tavelića prvim svecem iz Hrvatskog naroda u njegovu svetištu.

Najsrdačnije pozdravljam, predsjednika HBK, nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića, susjednog biskupa Gospićko-senjskog Zdenka Križića i umirovljenog biskupa Milu Bogovića, šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa, Provincijala franjevaca konventualaca Josipa Blaževića, domaćina, gvardijana i čuvara svetišta fra Ivana Bradarića sa subraćom, svu braću svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i novake, sve vas braćo i sestre u Kristu, u vjeri svetoj, iz Šibenika i biskupije, i sve vas hodočasnike.

Slavio je Šibenik s cijelom Crkvom u Domovini i po svijetu 1970. godine prvog proglašenog zaštitnika i mučenika. O tom slavlju i danas se govori. Slavlje koje je oslikavalo bilo zajedništva u našem narodu, a to i danas molimo Boga u ovoj prigodi kada zaključujemo Godinu svetog Nikole Tavelića za našu biskupiju.

Iščitavamo u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: „Budite sveti jer sam ja svet.“ (1Pt 1,16). Njegov primjer neka svakom vjerniku osvijetli životni cilj: vječnost u Bogu. To danas molimo ovom svetom misom za svaku vjerničku dušu, čitav naš narod i cijelu Crkvu po svem svijetu.

Njegovom zagovoru predajemo i sadašnje nevolje i iskušenja da po milosti Božjoj iz njih izađemo osnaženi vjerom i kao bolji ljudi i vjerodostojniji Kristovi vjernici.

Poseban pozdrav našem predvoditelju slavlja, uzoritom kardinalu mons. Josipu Bozaniću, nadbiskupu zagrebačkom. Velika mu hvala što je prihvatio predvoditi ovo slavlje usprkos svim nedaćama koje živimo i potresa koji je nanio mnoge štete u Zagrebu i okolici. Želimo izraziti svoju kršćansku solidarnost sa svim koji trpe zbog posljedica potresa, te skromnim darom pomoći obnovu.

Neka ovo misno slavlje bude kruna naših molitava kroz ovu godinu i neka Gospodin udjeli, zagovorom našeg Sveca, obilje duhovnih plodova i nove životne snage.